DOLAPDERE'NİN YENİ SAKİNİ ARTER

DOLAPDERE'NİN YENİ SAKİNİ ARTER


Cumbalı rum evlerinin mimoza, menekşe ve manolyalarla bezeli pencerelerinden sarkan kadınlar, meraklı gözlerle yeni komşularını izliyor.

Meraklı gözlerinin odağında ise Arter Çağdaş Sanat Müzesi var. Dolapdere’de yapımı tamamlanan müze, kapılarını ilk olarak biz basın mensuplarına açtı.

Arter'de yer alan sergilerin yanı sıra Dolapdere sakinlerine bakan arka bahçesi, biraz umut, biraz da kaygı veriyor insana.

İstanbul gibi büyük bir metropolde, kentsel dönüşümle toplumsal hafızamızın yok edildiği bir dönemde, estetikten yoksun dev çirkin plazalar yerine bir çağdaş sanat müzesinin şehrin belleğine kazandırılması, elbette kültür sanat dünyası adına önemli bir adım.

Açılışına katılanların aklında aynı sorular vardı: Acaba ARTER komşularıyla nasıl geçinecekti? Onları tanıyor muydu?

Dolapdere tarihi, mimarisi ve sakinleriyle İstanbul’un özel semtlerinden biri. Korunmaya muhtaç bir alan. Müzikle ve işportacılıkla hayatını idame eden Romanlar, semtin tarihini oluşturan Ermeniler, Rumlar ve tabi ki göçle birlikte gelen Kürtlerin yaşadığı yerdir Dolapdere…

Taksim ve Şişli’ye yürüme mesafesinde olan ancak gelir düzeyinin yüksek olanların pek uğramak istemediği bir yer Dolapdere. Bu nedenle Arter yeni sakinleriyle farklılıklarına bir yenisini ekleyecek.

Sanatın çok zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli, özgür bir sanatın yaşatılacağını vurgularken “70’lerde, 80’lerde yapılanı bugün görmek, ‘Vay be o yıllarda bile neler yapılmış’ dedirtiyor. Öyle bir dönemden geçiyoruz ki, o yılları bile tekrarlamak gayet cüretkâr” demesi yeni bir başlangıcın müjdecisi gibi.

“Evet üstümüze vazife” sloganıyla yola çıkan Vehbi Koç Vakfı bünyesindeki Arter,  "Mahalleye sırtını dönmeyen, mahalleyi içine davet eden bir yapı olmayı hedefliyor.

Arter’in sahne sanatları, klasik, çağdaş ve elektronik müzik, film, performans sanatı ve dijital sanatlar gibi pek çok disiplinin yenilikçi örnekleri ve nitelikli yorumlarına yer verecek. Etkinlik programı kapsamında ilk dört ay içinde Arter’de yer alacak sanatçılar arasında Aydın Esen, Portrait and a Dream, Elif Çağlar Quartet, Can Çakmur, In Hoodies, Emin Fındıkoğlu Beşlisi ile Tolgahan Çoğulu ve Sinan Ayyıldız Duo bulunuyor. Meggy Rustamova, Noé Soulier, Gizem Karakaş ve Etem ŞahinKate McIntosh ise özgün performanslarıyla Arter’in programına dahil olacak.

13 Eylül'de kapılarını açacak olan Arter, 2 Ocak’a kadar ücretsiz gezilebilecek. Umarız Dolapdere’yi bir sanat adasına çevirerek ‘komşuları’nı sanat üretimine dahil eder. Herkes için erişilebilir canlı ve sürdürülebilir sanat, ticari kaygılarından uzak, yeni ‘komşuları’ ile yeni bir sanat merkezi olur. Dezavantajlıların mahallesini sanatı zor dönemlerinden çıkarak yeni bir yön verir.           

Google+ WhatsApp