DEEP BLUE

DEEP BLUE

Burhan Doğançay'ın "Mavi Senfoni" adlı eserinden esinlenen 10 sanatçının özel ürettikleri kolaj çalışmalarından oluşan "Deep Blue" sergisi, 1 Nisan'da Pür Galeri'de açılıyor.

Küratörlüğünü Güzin Anbar ve Yasemin Barazi'nin üstlendiği, aralarında Burhan Doğançay, Ayşen Engin, Çağla Göksu, Eser Güray, Neşe Gümüşcüoğlu, Öznur Eren, Öznur İleri Kepçe, Serap Atala ve Zeynep Şen Dağdeviren'in bulunduğu sanatçıların, Burhan Doğançay'ın yüksek bedelle satılan "Mavi Senfoni"  adlı eserinden esinlenerek, bu sergiye özel ürettikleri mavi kolaj çalışmalarından oluşan "Deep Blue" sergisi, 1 Nisan - 10 Nisan 2019 tarihleri arasında Pür Galeri'de sanatseverleri bekliyor.

Projenin Ana Teması

Sanayi devrimi ile beraber insanların makineleşmeye alışma dönemi başladı. Sanatçılar bu süreçte makinalaşmanın getirdiği geometrik formları hazır malzeme (Kolaj) kullanarak görünür kılmayı başardılar.

1.Dünya Savaşı'nın başlamasıyla hayat beklentilerinin ve gelecek umutlarının öldüğü, karanlık bir yaşam içinde kayboldukları düşüncesine kapılan sanatçılar, bu kötü düzenin varlığını reddettiler. Bu bağlamda, oluşturdukları kompozisyonlarla, kendilerinin ortaya koydukları ve yeni bir düzeni anlattıkları "Dadaizm" olarak adlandırılan düşünce biçiminin tanınmasına önayak oldular.

Dadaizm akımı protest duruş, kolaj tekniğinin kullanılması ile yeni bir söylem şekli olarak sanatta yerini aldı. Zamanla resim sanatının en kabul gören tekniklerinden biri olan kolaj, yağlı boya çalışmalarının saltanatını da sarstı. Dünyada dadaizm akımı ile beraber kolaj resim sanatının üstlendiği misyonun, Türk resim sanatında yerini aldığı söylenemez. Bunun en büyük nedeni, Türkiye'deki yönetim şeklinin sürekli değişmesi ve kolaj tekniği ile yapılacak protest söylemlerin dikkate dahi alınmamasıdır.

Türkiye'de bu sanatın en önde gelen temsilcisi Burhan Doğançay'dır. 1929 yılında doğan Doğançay, babası Adil Doğançay ve Arif Kaptan'dan ilk sanat eğitimini aldı. 1964 yılından sonra farklı daldaki eğitimini ve kariyerini bir kenara bırakarak, kendini sanata adadı. Doğançay'ın yaptığı çalışmaların ana malzemeleri, duvarlardan derlediği poster ve nesnelerdi. Doğançay, çalışmalarının bazılarını da yaparken fümaj tekniği kullanmaktaydı. Eserlerinde kapılar, renkler, duvar yazılarının nesneler ile ilişkilerini yeniden yarattı. 1970-1980 arasında duvarlar dizisi Doğançay ile özdeşleşirken, bu tarihten sonra bunların yerini kurdeleler serisi aldı.

Google+ WhatsApp