YÜZ YILIN EVİ

YÜZ YILIN EVİ

GalataPerform'un sahnelediği "Yüz Yılın Evi" 25 Şubat'ta Toy İstanbul'da tiyatroseverleri bekliyor.

Perili Evler (Haunted Houses) üst başlığıyla ulus kavramı üzerine GalataPerform (Türkiye), The Red House Centre for Culture and Debate (Bulgaristan), Experimental Stage/-1 (Yunanistan), Theater Neumarkt (İsviçre) ve Studio Я / Maxim Gorki Theatre (Almanya) ortaklığında; War or Peace: Crossroads of History 1918-2018 (Savaş veya Barış: Tarihin Kesişmeleri 1918-2018) Festivali kapsamında geliştirilmiş ve Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklenmiş olan çokuluslu bir prodüksiyonda yer alan "Yüz Yılın Evi" 25 Şubat 2019 tarihinde saat 20.30'da Toy İstanbul'da sahnelecek.

Yüz Yılın Evi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişteki tarihsel geçmişimizi, eski bir konak ve yıkımı üzerinden değerlendiren bir oyundur. Oyunun yazarı, oyuncusu ve yaratıcısı Yeşim Özsoy’un kendi geçmişini, anneannesinin hikayesi üzerinden yeniden kurguladığı yarı otobiyografik oyunda, gerçek ve kurgu iç içedir.

Oyun, eski bir konağın; İbrahim Ethem Efendi Konağı’nın kişisel tarihsel yolculuğunda müzik-video-hikaye anlatımıyla bütünsel olmayan, tek olmayan bir tarih kurgusuna işaret eder. Konakta yaşayan Anneanne, eşyalar, anlatılan kişiler, mekanlar, hayvanlar, şeylerin hepsi, kendi sesinden kendilerini anlatırlar. Oyun, onların hikayeleri yoluyla ulus kavramlarının, tek tarih, tek millet, tek din kısacası teklik ve orijin kavramının sorgulandığı bir Konak ve detaylarıyla seyirciyi baş başa bırakır. Konak, bu anlamda, üst üste binmiş hikaye ve zamanların bir araya geldiği temsili bir alandır.

Osmanlı’yı yaşamış, Cumhuriyetle değişimi görüp 1959’da yok olmuş bir köşk... 1919’da o köşkte doğmuş ve bugün hâlâ olan bitene tanıklık eden bir kadın… GalataPerform; asırlık öykümüzü dinlemek üzere Yüz Yılın Evi’ne davet ediyor bizi. Yeşim Özsoy’un yönetimindeki, belgesel ile kurgunun iç içe geçtiği Yüz Yılın Evi; 1918–2018 hattında, dünya savaşlarının ucunda filizlenen kavramlar ve değişimler üzerine kafa yormamıza vesile olacak öznel bir bakış açısı sunacak.

Geldiğimiz noktadan geçmişe bakmak mümkün müdür? Ne kadar ilerledik ve neye yaradı? İlerledik mi? Geriye gitmek mümkün mü? Gerisi nedir? Orada da var olmak mümkün müdür bu saatten sonra? Yıktıklarımızın yerine ne koyduk? Bir şeyler koyabildik mi? Yoksa sadece bir buldozerin hafızasında mı yaşıyoruz artık?

“işte buradan başlıyorum, her şeyin bittiği yerden,
yeniden başlıyorum,
bir kepçe darbesiyle önce konuştuğu dili unutacak ev,
sonra yavaş yavaş bilincini yitirirken anlamsız seslere dönüşmüş harfler
dökülecek koridorlardan,
unutacak konuşmayı, okumayı ve yazmayı,
ta ki biri bir gün merak edip de araştırmaya başladığında başlayacak yeniden
konuşmaya, o gün anlatacak tüm olan biteni,
ama şimdi yıkım zamanı.”

Yapım: Galataperform
Metin ve Konsept: Yeşim Özsoy, Ferdi Çetin
Yöneten ve Oynayan: Yeşim Özsoy
Video ve Film Tasarımı: Melisa Önel
Müzik ve Ses Tasarımı: Kıvanç Sarıkuş
Oyun Süresi: Tek Perde, 60dk

Etkinlik Tarihleri:
25 Şubat 2019 saat 20:30 Toy İstanbul
04 Mart 2019 saat 20:30 Toy İstanbul
18 Mart 2019 saat 20:30 Toy İstanbul

Google+ WhatsApp