"KORSAN ÇIKMAZI" NEZİHE MERİÇ ANISINA SAHNEDE

Rint Tiyatro'nun sahneye uyarladığı Nezihe Meriç'in ödüllü romanı "Korsan Çıkmazı" 12 Mart'ta Kadıköy Theatron'da.

2018 yılında kurulan Rint Tiyatro, Nezihe Meriç'in anısına, ölümünün 10.yılında "Korsan Çıkmazı" eserini ilk oyunları olarak sahneye uyarlıyor. 1 Şubat tarihinde prömiyerini gerçekleştiren oyun 12 Mart 2019 saat 20.00'de Kadıköy Theatron'da tiyatroseverleri bekliyor.

Korsan Çıkmazı, küçük yaşta Anadolu’nun ücra bir köşesindeki ailelerinin yanından ayrılarak okumak için geldikleri Orta Anadolu’nun büyük bir şehrinde, onları tüm yaşamlarına yön verecek olan ilkelerle, dürüst, çalışkan, aydın insanlar olarak yetiştirecek büyük halaları Neyyire Hanım ve eşi Mahir Bey ile yaşayıp daha sonra üniversite öğrenimleri için İstanbul'a giden, orada yeni bir hayat kuran (iş ve aile sahibi olan) iki dostun, Meli ile Berni'nin hikâyesidir.

Roman ve oyun adını Beyoğlu'nda karakterlerin komşu olarak oturdukları, sonundan denizin göründüğü ve hâlâ günümüzde de var olan aynı adlı sokaktan alır: Korsan Çıkmazı.

Meli Cumhuriyet değerlerini özümsemiş olan idealist bir edebiyat öğretmenidir, Berni konservatuar mezunu fakat mesleğini icra etmeyen duygulu, inançlı bir ev hanımıdır. Her ikisi de kurdukları yeni aileleriyle Korsan Çıkmazı'nda otururlar. Birbirlerini çok iyi tanırlar ve severler. Meli, Adnan ile evlidir ve Su adında bir kızları vardır. Berni ise Turan ile evlidir ve Bora adında bir erkek çocuğu annesidir. Oyunda, sadece Meli ve Berni'nin erdemli insan olarak yetiştirilmesi anlatılmaz, aynı zamanda dönemin sosyo-kültürel, ekonomik ve siyasi yapısı hakkında da pek çok bilgi verilir, döneme sosyal eleştirilerde bulunulur. Cinsellik, din, savaş, burjuvazi, ahlak, erdem, aile hayatı, mutluluk, arkadaşlık, gelenek gibi birçok konuyu karakterlerin otobiyografik anlatımlarının psikolojik derinliklerini okuyarak, durumların ve anıların ışığında sorgulamamızı sağlar.

Yapım: Rint Tiyatro
Yazan: Nezihe Meriç
Uyarlayan: Polat Yıldız
Yöneten: Eser Karabil
Işık Tasarımı: Ercan Ertan
Oyuncular: Mukaddes Kurmuş İspir (Meli), Irmak Kazımoğlu (Berni), Onur Can Çelebi ( Ahmet, Adnan, Turan ve kuzen)
Oyun Süresi: Tek Perde, 100dk

Uyarı: +13

Etkinlik Tarihleri:
12 Mart 2019 saat 20.00 Kadıköy Theatron
27 Mart 2019 saat 20.00 Kadıköy Theatron

Nezihe Meriç Kimdir? Nezihe Meriç'in hayatı;

1925'te Gemlik'te dünyaya geldi. Çocukluğu Anadolu'nun değişik kentlerinde geçti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne devam etti. Ancak 1945’te öğrenimini yarıda bıraktı. Öğrenimi sırasında Verda Ün'den piyano dersleri almış olan Meriç, 1945-1956 Heybeliada İlkokulu’nda müzik öğretmenliği yaptı. 1956 yılında yazar Salim Şengil ile evlendi. Aslı adlı bir kızı oldu.

1952 -1972 yılları arasında Şengil’in çıkardığı Dost dergisi ve Dost Yayınları’nı yönetti. Nezihe Meriç'in ilk yazısı olan Ümit İstanbul Dergisi'nde 15 Şubat 1945’te N. Ufuk imzasıyla, ilk öyküsü Bir Şey ise Seçilmiş Hikayeler Dergisi'nde yayımlandı. Korsan Çıkmazı ile 1962 Türk Dil Kurumu, Bir Kara Derin Kuyu ile 1990 Sait Faik Armağanı, Yandırma ile 1998 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü, 2007’de ise Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nü aldı. Meriç, yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle18 Ağustos 2009 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti.

Google+ WhatsApp