
TÜRKİYE’NİN İLK TAMAMI YAPAY ZEKÂ FİLMİ “GERÇEK ÖTESİ” VİZYONDA
Yönetmen Alkan Avcıoğlu imzası taşıyan film, 15 ayda 55 saatlik görüntü ve tamamen yapay zekâ ile oluşturulan ses ve müzikle hazırlandı
Sinema tarihinde bir ilke imza atan Gerçek Ötesi (Post Truth), tamamı yapay zekâ ile üretilen ilk uzun metrajlı belgesel olarak Türkiye’de gösterime girdi.
Yönetmenliğini Alkan Avcıoğlu’nun üstlendiği Gerçek Ötesi, sadece içeriğiyle değil üretim biçimiyle de dikkat çekiyor. 15 ay süren yapım sürecinde 55 saati aşan görüntü havuzu oluşturulan filmde, görsellerden anlatıcı sesine, müzikten ses tasarımına kadar her unsur yapay zekâ teknolojileriyle üretildi.
HAKİKATİN KAYDI DEĞİL, KURGUSU
Hakikatin anlamını yitirdiği dijital çağda, gerçeğin yerini kopyalarının aldığı bir dönemi anlatan belgesel; izleyiciyi kendi gerçeklik algısını sorgulamaya çağırıyor. Kurmaca ile belgesel arasında salınan yapısıyla Gerçek Ötesi, dijital çağın enformasyon bombardımanı altında şekillenen zihinleri, teknolojinin gölgesinde şekillenen algıları mercek altına alıyor.
Yapay zekâ teknolojileriyle sanatsal ifade arasındaki sınırları zorlayan film, hikâye anlatımında yeni bir çağın habercisi olarak da öne çıkıyor.
ALKAN AVCIOĞLU’NDAN DİJİTAL ÇAĞA BİR YORUM
Yurt dışında dijital sanat alanındaki çalışmalarıyla dikkat çeken Alkan Avcıoğlu’nun ilk uzun metrajlı yönetmenlik denemesi olan Gerçek Ötesi, sanatçının yapay zekâ ile kurduğu yaratıcı ilişkinin sinemaya yansıyan çarpıcı bir örneği.
Mars Prodüksiyon ve Spongeworthy Studio ortak yapımı olan film, Başka Sinema salonlarında izleyiciyle buluşuyor.