ŞEHİR TİYATROLARI'NDA BİR İLK

ŞEHİR TİYATROLARI'NDA BİR İLK

Şehir Tiyatroları, sanatta fırsat eşitliği konusunda tüm dünyaya örnek olacak bir atılım yaptı. Şehir Tiyatroları’nın 2020 sezonu, yazar ve yönetmenlerin yarısından çoğunu kadın sanatçılar oluşturuyor

İBB Şehir Tiyatroları, 2020 Sezonunu, Dünya Kadınlar Günü haftasında duyurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen alışılmışın aksine repertuarı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günün haftası’nda açıkladı. Ergen, “Şehir Tiyatroları, sanatta fırsat eşitliği konusunda tüm dünyaya örnek olacak bir atılım yapıyor. 106 yıllık kurumun tarihinde ilk kez bu sezon, sahnelenecek oyunların yazar ve yönetmenleri arasında kadınlar, yaratıcı ekibin yarısından çoğunu kadın yönetmenler oluşturuyor” dedi. Bizde sizler için kadın yazar, yönetmen ve oyuncuların görüşlerini aldık.  

Kadınlar karanlıkları aydınlatacak

İki Efendinin Uşağı oyunun yönetmeni oyuncu Aslı Öngören ,kadının olduğu yerde umut olduğunu söyleyerek, “kadınlar her zaman kendi alanlarını yaratırlar, varoluşlarını sürdürmek için. Ama ülkemizde kadınların sesine kulak verdiğimizde, en karanlık günlerden çıkmak için bir çıkış yolu bir ışık bulabiliriz. Şehir Tiyatroları’na kadın yazar ve yönetmenler hep çok yakışmıştır. Bu yıl bambaşka güzellikte yakışıyor bence’’ sözleriyle duygularını dile getirdi.

Şehir Tiyatrolarında sezonu kadınlar açıyor

Bilgesu Erenus’un kaleme aldığı Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı Fatma Nudiye Yalçı’nın kişisel ve siyasal çalkantılarla dolu yaşamını anlatan Yaftalı Tabut’u sahneye koymaya hazırlanan Yelda Baskın ise sezonu kadınların açıyor olması insana iyi hissettiriyor’’ dedi.

İleriye doğru bir adım

Roman ve öykü yazarı Mine Söğüt’ün ilk oyunu ‘Beşamelli Tavuk’ Şehir Tiyatroları’nda sahnelenecek.  Şehir Tiyatroları’nın aktif, dinamik ve farklı enerjiyle sezona başlamasının kendisini mutlu ettiğini belirterek, “kültür alanında endişeler ve gerilemeler yaşadığımız yılların üzerine bu ileriye doğru bir adım” şeklinde konuştu.

Erkeklere anlatacak çok sözümüz var

Oyuncu Jülide Kuralda ‘’İlk defa kendi mesleğim adına büyük umutlarım var. Genel sanat yönetmeni olarak bir erkeğin bu eril dilden uzaklaşmaya çalışması pratik olarak da kadın yazarlar ve yönetmenlere, kadınlık meselesini öne çıkarmaya hedeflemesi kendi başına, hem bu ülkede yaşayan bir kadın olarak hem de bu tiyatrodaki kadın sanatçı olarak beni heyecanlandırıyor. Bunun peşini bırakmayacağım bu bir sorumluluktur. Çünkü sadece hedef koymak değil aynı zamanda o hedefe ulaşmak için çok ekmek vermek gerekir. Elbette bunu birlikte yapacağız. Bu tiyatrodaki bütün kadınlar olarak. Erkeklere de anlatacağız bu durumu’’ diyerek sanat alanındaki kadınların sesi olacaklarını söyledi.  

Dünyaya kadın gözüyle bakmak

Deniz Altun’un kaleme aldığı Güldünya’nın yaşam öyküsünden yola çıkan Gül’e Ağıt oyununda rol alan Nergis Çorakçı, kadın yönetmenlerin kadın yazarların göz önünde tutularak bir yönetim anlayışının kendisini mutlu ettiğini ifade ederek, “Kadınlar dünyayı değiştirecek düşüncesiyle hayata bakmanın  erkek dünyasının da değiştireceğine inanıyorum” dedi.  

Meselemiz insan

Uzlaşma oyunun yönetmeni Aslı İçözü, Meselemiz insan sadece kadın değil ama kadınların yaratıcı gücüne çok inanıyorum’ dedi.

 

 

 

Google+ WhatsApp