Adana’dan hangi film çıkacak !!

Adana’dan hangi film çıkacak !!

Sinema kenti Adana’da 22 Ekimde başlayan festival heyecanı bugün ödül töreniyle sonra eriyor. Bu yıl 25. düzenlenen Uluslararası Adana Film festivalinde hangi filmler önce çıktı, hangi oyuncular ödüle daha yakına sizler için bir değerlendirme yaptık.

 Uluslararası Antalya Film Festivali’nin ulusal yarışma bölümünün kaldırmasıyla birlikte Adana Uluslararası Film Festivali,  Türki Sinemasının odak merkezi haline geldi. Antalya Film Festivali protesto eden sinemacıların tercihi Adana oldu.

Uzun ve kısa metrajlı filmler ile belgesellerden oluşan 257 eserin 421 gösterimle izleyiciyle buluştuğu festivalde ulusal yarışma bölümü yoğun ilgi gördü. Gösterimlerin ardında film ekipleri seyirciyle bir araya geldi.

Prömiyerini Lacarno Film Festivali kapsamında İsviçre’de yapan ‘Sibel’ ülkemizde ilk gösterimini Adana’da yaptı.

Dalma Sönmez’in hayat verdiği filmde, konuşma engeli olan ve halk arasında kuş dili olarak bilinen ıslık dili ile iletişim kuran bir genç kızın hayatını anlatıyor.

 UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne de dahil edilen ıslık dili’ni ustaca kullanan Dalma Sönmez, başarılı performansıyla da en iyi kadın oyuncu kategorisinde öne çıkan isim.

Toplumun kadınlara dayattığı  ‘itaat’ olgusunu Sibel’in başkaldırışı üzerinden anlatan filmde, asi ruhlu, tuttuğunu koparan inatçı, özellikle köyün kadınları ve kızları tarafından farklılığı nedeniyle dışlanmış ötekileştirilmiş olmayı kabullenemeyen, genç kızlara dayatılan gelenekçi yaşam tarzına karşı duran ve  tek başına mücadele eden bir genç kızın hikayesidir Sibel.

Locarno'dan Fibresci ve Ecumenial Prize Ödüllerini alan ‘Sibel’ Adana Uluslararası  Film Festivali’nde bakalım yarın hangi ödülle dönecek… 

Çağla Zencirci,  Guillaume Giovanettinin birlikte yönettikleri filmde Damla Sönmez yanı sıra  Erkan Kolçak Köstendil ,  Emin Gürsoy, Elit İşcan, Meral Çetinkaya gibi isimler yer alıyor. Görüntü yönetmenliğini Eric Devin’in üstlendiği filmin müzikleri ise Bassel Hallak ve Pi’ye ait.

Kara mizah bir ‘darbe’

“Uzak ihtimal” ve “Yozgat Blues” filmlerinin ödüllü yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun ‘Anons’ ile bu kez  1963’teki darbe girişimine odaklanıyor.

21 Mayıs 1963 darbe girişimleri dönemin hâlet-i ruhiyesini değerlendirmek anlamında önem arz eden  Anans, darbe girişimi başarısız olan Albay  Talat Aydemir: “Halbuki karşımızda hiçbir kıta yoktu. Subaylar tankları bırakıp, bölükleri bırakıp kaçmasaydı, hiçbir şey olmayacaktı. Tek radyonun bu kadar tesirli bir silah olduğunu o zaman anladım. Mağlubiyetimizin tek sebebi radyodur...” sözlerinden ilhan  alıyor.

Kara mizah türündeki filmde,  ordudan tasfiye edilmiş dört askerin bir gece boyunca süren sıra dışı yolculuğunu konu ediyor. Etkili bir bildirinin darbenin başarısında önemli olacağını, halkı bu sayede yanlarına çekeceklerini düşünen dört asker, darbe gecesi Ankara’daki radyolarda okunacak darbe bildirisinin bir benzerini İstanbul’da okumayı planlar. Askerler darbenin başarılı olacağına çok emindir. Onlar yaptıkları planlama ve askeri güçle her şeyin üstesinden gelebileceklerini düşünseler ancak durum pekte öyle olmayacaktır. Festivalin en iyi filmleri arasında gösterilen Anons’un en iyi film ve en iyi yönetmen dallarında  ödül alacağı festival kulislerinde konuşuluyor.

Çatısız kentin Güvercinleri

Güvercin Adana’ın çatısızı mahallerinden birinde yasayan genç Yusuf’un gündelik yaşamına odaklanır. Filmde zamanını güvercinleri ile ilgilenerek geçiren genç bir adamın hayatın gerçekleri ile yüzleşmesine odaklanır.

 Kendi halinde bir yaşantısı olan Yusuf’un en büyük tutkusu babasından yadigar kalan güvercinleridir.

 Abi ve ablasıyla beraber yaşayan, yalnız, kapalı, hassas bir genç olan Yusuf’un güvercinleriyle kurduğu bağ ne ailesi ne de çevresi tarafından değer görmemektedir. Ailesinin baskısıyla işe girmek zorunda kalan Yusuf’u ağır çalışma koşulları beklemektedir. Hikaye bu noktada kendinde benzemeyen güç ve para kazanma hırsının dayatıldığı sistemin altında ezilen genç bir delikanlının çığlığına dönüşür.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Banu Sıvacı üstlendiği filminde Yusuf karakterine hayat veren Kemal Burak Alper, başarılı oyunculuğuyla filmi ağır yükünü omuzluyor. Deneyimli oyuncu Ruhi Sarı, abi rolüyle sinemada özlediğimiz oyunculuğun hakkını veriyor.  

Sofia Film Fest'ten En İyi Yönetmen ödülünün yanı sıra 2018 Ulusal Yarışma'dan da En İyi İlk Film ve En İyi Özgün Müzik ödülleriyle dönen Güvercin’in Adana’nın öne çıkan filmleri arasında…

İçerdekiler

Yönetmen Hüseyin Karbey’in Melih Cevdet Anday’ın ‘İçerdekiler’ oyununu beyaz perdeye taşıdığı aynı adlı filmi ‘İçerdekiler’in öne çıkan ismi ise Caner Cindoruk. Tek mekanda geçen filmde Cindirok, Darbe döneminde iktidarın söylemine karşı bildiri dağıtan bir öğretmen gözlatına alınan bir öğretmeni canlandırıyor.  Kimseyle görüştürülmeyen ve tutuklama kararı olmaksızın siyasi şube başkomiseri tarafından 185 gün boyunca baskı altında sorgulanan öğretmen, psikolojik bir savaş vermek zorundadır.

Filmde Settar Tanrıöğen, sorgularıyla ünlü Siyasi Şube Komiserini, Gizem Soysaldı ise bir anda hiç beklemediği bir durumla karşılaşan Baldız karakterine hayat veriyor.

 

Hilal Solmaz

Google+ WhatsApp