TÜRK SİNEMASININ DÜNYADAKİ YERİ

TÜRK SİNEMASININ DÜNYADAKİ YERİ

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Atlas Sineması’nda düzenlenen “Sinema Söyleşileri”nin bugünkü konukları Derviş Zaim, Gülin Üstün, Kerem Ayan ve Alin Taşçıyan oldu

 Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında ikincisi düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirilen Sinema Söyleşileri, sinemanın ünlü isimlerini ağırlamaya devam ediyor.

 Atlas Sineması’nda gerçekleşen Sinema Söyleşileri, üçüncü gününde “Türk Sinemasının Dünyadaki Yeri” başlıklı oturumla devam etti.  Sinema yazarı ve televizyoncu Alin Taşçıyan’ın moderatörlüğünde usta yönetmen Derviş Zaim, yapımcı Gülin Üstün, İKSV Film Festivali Direktörü Kerem Ayan’ın konuşmacı olduğu söyleşide, Türk sinemasının dünü ve bugünü değerlendirildi.

 

 Doğru Bir Perspektif Yapılması Lazım

Türk Sinemasının oyun planının olmadığını ve bunu oluşturmanın bilinçli bir perspektifle olabileceğini belirten Derviş Zaim; “Biz bu planı Ankara ve İstanbul’un beraber oluşturacakları oyun planı ile başarıya ulaşabiliriz. Bu perspektifin de bağımsız, bütün dünyadaki olanın farkında olunan, somut bir şey olması lazım. Bütün dünyayı bilen, Türkiye’yi bilen, Türkiye’deki artları bilen swot analizle ortaya çıkmış bir perspektif yapılması lazımdır. Bizim güçlü ve zayıf taraflarımızı göz önüne sererek, bundan 15 sene sonra, 30, 50 sene sonra Türk sinemasını nasıl görmek istiyoruz ve dünya ödüllerinin bize faydası nedir bunu bilmeliyiz” diye konuştu.

 Bizden kent değil, kasaba istiyorlar

İKSV Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, “Türk filmleri ve yönetmenleri zaman ilerledikçe, platfomlar ve teknoloji arttıkça kendini daha çok kişiye duyurabildi. Bunun en büyük örneği Nuri Bilge Ceylan’dır. Cannes Film Festivali ödül törenine Türkler bu sayede gidebildi. Yurt dışına giden filmlerden Avrupa ağırlıklı ülkelerin bizden beklediği ‘Taşra Hikayesi.’ Bizden kent değil, kasaba istiyorlar. Yalnız Türk Sineması oldukça değişti yeni nesil fantastik, gerilim gibi filmler çekmeye çalışırken yine de taşra etkisindeyiz.”

 Sinemacılar Arkeolojiden İnanılmaz Hikayeler Çıkarabilir 

Düzenlenen programa sürpriz ziyaret yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, söyleşiyi takip eden gençlerin arasına oturdu. Arada söz alan Bakan Yardımcısı Demircan, insanlara kültür nedir diye sorulduğunda yarısının yanıt veremediğini belirtti. “%50’si de Zeki Müren diyor mesela...  Aslında kültür, hayatımızın her anıdır” dedi.

 İyi Bir Planlama Artık Yapılıyor

“Film yapma işi aslında sadece filmi çekmek değil filmin reklamını yapmak yolculuğunu kurgulamakla da devam ediyor” diyen Köprüdeki Buluşmalar’ın direktörü, yapımcı Gülin Üstün, “Sinemacının ve yapımcının işini yapmaktan başka bir görevi yok çünkü artık iyi bir planlamayla bir yönetmen filmini iyi bir şekilde sunabiliyor” dedi.

 

Google+ WhatsApp