TUNÇ BAŞARAN VEDA ETTİ

TUNÇ BAŞARAN VEDA ETTİ

"Uçurtmayı Vurmasınlar", "Piano Piano Bacaksız" gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni Tunç Başaran, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Uzun süredir annesi öykü ve roman yazarı Pakize Başaran ile Bandırma'da ikamet eden Tunç Başaran'ın yumuşak doku kanseri tedavisi nedeniyle İstanbul'da nakledildiği hastanede solunum yetmezliğinden hayatını kaybettiği öğrenildi. Henüz cenaze töreni ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır.

Tunç Başaran Kimdir? Tunç Başaran'ın hayatı;

1 Ekim 1938 tarihinde İstanbul'un Fatih semtinde doğan Tunç Başaran'ın sinema tutkusu çocukluk yıllarında başlar. O dönem Şehzadebaşı'nda yer alan sinemalar en uğrak yeridir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunudur. Fakülte yıllarında tanıştığı Memduh Ün'ün asistanlığını yapmaya başlar. Ün'ün yanında çalıştığı yıllarda Ömer Lütfi Akad, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, Ertem Göreç gibi önemli yönetmenlere de asistanlık yapar.

Yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın üstlendiği, senaryosu Sadik Şendil ve Kemal Tahir'e ait olan 1962 yılı yapımı "Beş Kardeştiler" adlı filmde Eşref Kolçak, Ekrem Bora, Reha Yurdakul, Erol Taş, Ahmet Mekin, Aliye Rona gibi isimlerle rol aldı. Çekimler esnasında Atıf Yılmaz'ın asistanlığını da yaparken bir anda kendini kamera önünde bulmuştur. Filmin Kurgusu da Başaran'a aittir.

İkinci oynadığı film ise Ertem Göreç'in 1962 yılı yapımı "Rıfat Diye Biri"dir. Bu film sırasında da Göreç'e asistanlık yapmıştır. Memduh Ün'e asistanlık yaptığı 1963 yılı yapımı "Bire On Vardı" kamera önünde yer aldığı son film olmuştur.

Asistanlık sonrası artık yönetmenlik yapma zamanıdır. 1964 yılında "Hayat Kavgası" adlı filmde yönetmen koltuğunu oturur. ardından "Kara Memed" ve "On Korkusuz Adam" gelir.

1966'da askere giden Başaran, kısa bir aradan sonra kaldığı yerden devam eder. Ancak 1973 yılında Türk Sineması'nda başlayan "seks furyası" ile sinemaya ara verir. Reklam sektörüne giren yönetmen, reklam filmleri çekmeye başlar. En bilinen reklam filmlerinin arasında Müjde Ar’ın oynadığı kolonya reklamı ve Nükhet Duru’nun oynadığı halı reklamı vardır.

Araya bir de evlilik sıkıştırır. 1980 yılında Füsun Önal ile evlenir. Ancak evliliği uzun ömürlü olmaz 1983 yılında boşanırlar.

1987 yılında kazandığı parayla Magnum film şirketini kurarak sinemaya geri döner. Uzun bir aradan sonra çektiği ilk film, "Biri ve Diğerleri" katıldığı1987 Antalya Film Festivali’nde "Jüri Özel Ödülü"nü, 1988’de İstanbul Sinema Günleri'nde ise "En İyi Türk Filmi Ödülü"nü alır. 1989 yılında senaryosu Feride Çiçeklioğlu'na ait "Uçurtmayı Vurmasınlar" filmin yapımcı ve yönetmenliğini üstlenir. Film ülkeyi sallar. 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde “Yılın En İyi Türk Filmi” ödülü başta olmak üzere gerek yurtiçi gerek yurtdışında birçok ödül alan film, “En İyi Yabancı Film” dalında Oscar aday adayı oldu.

1991'de "Uzun ince bir yol" 1992'de "Piano Piano Bacaksız"ı 2000'de ise "Abuzer Kadayıf"ı çeker.

Başrollerinde Bülent Kayabaş, Taner Barlas, Rutkay Aziz, Zeliha Sunal'ın yer aldığı 2008 yapımı "Vesaire Vesaire" Başaran'ın son filmi olur.

Yönettiği Filmler;


Google+ WhatsApp