KADINLAR ŞİDDETİ KONUŞUYOR: HEGEMONYA

KADINLAR ŞİDDETİ KONUŞUYOR: HEGEMONYA

Kadına şiddete karşı dijital hak bilgilendirme çalışmaları yürüten kadinhaklari.org'un hazırladığı “Hegemonya” adlı belgesel, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü yayında olacak

Handan Uslunun yönettiği ve 9 farklı kadının tanıklıkları eşliğinde şiddeti tarifleyen belgesel, YouTubekanalında yapacak. Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonunun hayata geçirdiği Avrupa Birliği Sivil Düşün Programıkapsamında yayınlanacak Hegemonya”nın gösterimi ardından, film ekibinin katılacağı bir çevrimiçi sohbet gerçekleşecek.

Kadına yönelik şiddete karşı internet ekosisteminde yürüttüğü dijital hak temelli çalışmalarıyla tanıdığımız kadinhaklari.org'un kısa belgeseli Hegemonya”, ilk gösterimini Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü olan 25 Kasımda yapıyor. Çarşamba günü saat 14:15te platformun YouTubekanalında yayına girecek olan film, hayatın farklı noktalarından 9 kadının şiddet ve mücadele deneyimlerini konu alıyor.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonunun Avrupa Birliği Sivil Düşün Programıile desteklenen ve Handan Uslunun yönettiği Hegemonya”, toplumun ve medyanın kadına yönelik şiddete olan katkısını ve etkisini sorguluyor. Ayşe Ece Durmaz, Gül Erdoğmuş, Handan Uslu, İris Mozalar, Mahinur Aytaç, Merve Namlı,Nesibe Kırışve Zeynep Revanın tanıklıklarını izleyeceğimiz film; hak ve yaşam mücadelesinde kadını bekleyen hukuki ve psikolojik yolculuğun izini sürerken, kadınların iç muhasebelerinden dönüşümlerine, kurdukları duygusal ortaklıkların bu mücadelenin bir parçası olduğunu söylüyor.

Türkiyede şiddetin adı yok”

Şiddet gören kadınların arama motorlarında yaptıkları yardım çağrılarına internet ekosisteminde yarattıkları bir sistemle yanıt verenkadinhaklari.org'un kurucusu da olan Handan Uslu, filmin çıkış hikâyesini şu sözlerle anlatıyor: Türkiyede duygusal ve ekonomik şiddetin adını çoğu zaman koyamıyoruz. Ana akım medyadan, filmlerden ya da televizyon dizilerinden bize sunulan romantizmin gerçek ve doğru olduğuna inandırılıyoruz. Böylece şiddetin okumasını yapmak da zorlaşıyor, destek imkanlarına ulaşmak da çoğu zaman mümkün olmuyor. Görünmeyen şiddeti nasıl adlandırırız, konuşuruz ve birbirimize daha kolay nasıl ulaşırız sorularından doğdu kadinhaklari.org; Hegemonya” da bu sorulara verdiğimiz yanıtlardan biri ve video aktivizm çalışmalarımızın da başlangıcı.”

Kadın Hakları Dijital Veri Platformunun AB Türkiye Delegasyonunun Avrupa Birliği Sivil Düşün Programıdesteğiyle çektiği filmin prodüksiyon sorumluluğunuBerk Büyükakınve görüntü yönetmenliğini Barış Aygenüstlenirken, alternatif sahnelerin özgün söz ve müzik yazarlarındanİlay Balda filme şarkılarıyla katkıda bulunuyor. İlk gösterimini 25 Kasım Çarşamba günü kadinhaklari.org'un YouTubekanalında yapacak filmin gösterimi ardından film ekibinin katılacağı bir sohbet  gerçekleşecek. Katılımın sınırlı olacağı sohbet, saat 14:45te zoom üzerinden çevrimiçi izlenebilecek.

3 binden fazla kadına ulaştı

2018de Kadın Hakları Dijital Veri Platformuadıyla kurulan, Türkiye ve dünyadan kadın hakları aktivistlerinin çevrimiçi örgütlendiği kadinhaklari.org, yürüttüğü dijital hak iletişimi çalışmalarıyla bugüne dek 3 binden fazla şiddet görmüş kadına ulaştı. Arama motorlarına şiddet gördüklerini yazarak yardım isteyen kadınlara yönlendirme ve bilgi desteği sağlayan platform; internet ekosistemini teknolojiyle iyileştirmenin yanı sıra şiddet verilerini izleme ve raporlama çalışmaları da yapıyor.

Disiplinlerarası aktivizm

1990da İstanbulda dünyaya gelen Handan Uslu, 2012 yılında Koç Üniversitesinin Makine Mühendisliği ve Ekonomi bölümlerinden çift anadal ile mezun oldu. 2010 yılında kurucularından olduğu ve Koç Üniversitesibünyesinde faaliyet gösteren KuGlobalAidtopluluğuyla Bosna Hersek, Tunus ve Anadolu'da sürdürülebilir kalkınma projeleri geliştirdi. ABD'de Georgetown Üniversitesinde İletişim, Kültür ve Teknoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2014te Washington Türk Amerikan Derneğinin Yılın Genç Başarısı Ödülünü aldı ve Türk Amerikan Bilim İnsanları Derneğinin yönetici direktörlüğünü yürüttü. 2017de Googledan gelen bir teklifle İrlandaya yerleşti ve şirketin Avrupa genel merkezinde yapay zeka etiği, kullanıcı güvenliği ve dijital dolandırıcılık konulu projelerinde çalıştı. 2018de, Türkiyedeki internet ekosistemi ve arama algoritmasındaki eksikleri fark ederek arkadaşlarıyla birliktekadinhaklari.orgu kurdu. Geçen yıl Türkiyeye geri dönen ve çalışmalarını İstanbulda yürüten Uslu, yeni belgesel projesinin hazırlıklarını sürdürüyor.

Google+ WhatsApp