“ESKİ ANADOLU’DA ARKEOLOJİ ve TOPLUM”

“ESKİ ANADOLU’DA ARKEOLOJİ ve TOPLUM”

İtalya ve Türkiye arasındaki kültürel diplomasi açısından büyük öneme sahip olanve uluslararası bilim, akademi ve kültür dünyası tarafından geniş çapta tanınan bu köklü buluşma, bu yıl 14. kez Türkiye’de çalışmalarını sürdüren İtalyan arkeologları İtalyan Kültür Merkezi’nde ağırladı

İtalyan Kültür Merkezi’nin (İstanbul) bu yıl “Eski Anadolu'da Arkeoloji ve Toplum: Türkiye’deki Arkeolojik Çalışmalara Eğitim, Araştırma ve Kazıda İtalya Katkısı” başlığıyla 14.’sünü düzenlediği İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, Türkiye’deki çeşitli antik kentlerde kazı çalışmaları yürüten 18 İtalyan arkeoloji misyonunu bir araya getirdi.  17-18 Kasım’da İtalyan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumda, tarihi mirasa katkı sunmak için Türk kurumlarıyla işbirliği hâlinde çalışan İtalyan ekipler Türkiye’nin batısından doğusuna neredeyse tüm tarihi dönemleri kapsayacak şekilde sürdürülen kazılar hakkındaki yeni bulguları ve gelişmeleri kamuoyuyla paylaştılar. İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo’nun da katıldığı sempozyumda paylaşılan bulgular, önümüzdeki günlerde ayrıca kitap haline getirilecek ve sempozyumun kaydı da İtalyan Kültür Merkezi’nin YouTube sayfasında yayınlanacak.

Prehistoryadan Bizans dönemine ve Hitit çağına kadar insanlık tarihinin en temel dönemleri üzerinde çalışmalar yürüten toplam 18 İtalyan arkeoloji misyonu, Anadolu’daki arkeolojik kazılara çok değerli katkılarda bulunuyor. İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo’nun girişimiyle, Ankara İtalyan Büyükelçiliği himayesinde düzenlenenİstanbul İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, Türk topraklarına dağılmış muazzam bir miras üzerinde Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışan İtalyan arkeologlara, sahada yürütülen kazı ve araştırmaların sonuçlarını karşılaştırma olanağı sağlıyor. İtalya ve Türkiye arasındaki kültürel diplomasi açısından büyük öneme sahip olanve uluslararası bilim, akademi ve kültür dünyası tarafından geniş çapta tanınan bu köklü buluşma, bu yıl 14. kez Türkiye’de çalışmalarını sürdüren İtalyan arkeologları İtalyan Kültür Merkezi’nde ağırladı.

14.İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, 17-18 Kasım 2023 tarihleri arasında “Eski Anadolu’da Arkeoloji ve Toplum: Türkiye’deki Arkeolojik Çalışmalara Eğitim, Araştırma ve Kazıda İtalya Katkısı” başlığıyla gerçekleşti.İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo’nun açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyum, iki gün boyunca Türkiye’nin ve İtalya’nın önemli üniversitelerinden akademisyenlerin farklı konu başlıklarıyla ağırladı. Malatya-Arslantepe, Gaziantep-Karkamış, Yozgat-Uşaklı Höyük, Niğde-Kınık Höyük, Mersin-Yumuktepe, Kayseri-Kültepe, Mersin-Elaiussa, Denizli-Hierapolis gibi birçok önemli antik kentte çalışmalarını sürdüren ekipler, sempozyumda çalışmalarına dair yeni bulguları paylaştılar. 14. İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu, 18 Kasım Cumartesi akşamı, dönemin müzik aletlerinin yeniden üretilerek seslendirildiği ve eski uygarlıkların tarihinin şarkılar aracılığıyla yayıldığını anlatan dikkat çekici Hitit müzikleri konseriyle sona erdi.

“Eski Anadolu’da Arkeoloji ve Toplum: Türkiye’deki Arkeolojik Çalışmalara Eğitim, Araştırma ve Kazıda İtalya Katkısı” başlıklı 14. İstanbul İtalyan Kültür Merkezi Arkeoloji Sempozyumu’nda paylaşılan bulgular, önümüzdeki günlerde ayrıca kitap haline getirilecek ve sempozyumun kaydı da İtalyan Kültür Merkezi’nin YouTube sayfasında yayınlanacak.

Google+ WhatsApp