55. Uluslararası Antalya Film Festivali Başlıyor

55. Uluslararası Antalya Film Festivali Başlıyor

Bu yıl 29 Eylül – 5 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Antalya Film Festivali, 55 filmlik zengin bir programla 55. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Dünya'nın kalbindeki yönetmen Ferzan Özpetek, oyuncu, yönetmen, senaryo yazarı olarak sinemada 20. yılını kutlayan Cem Yılmaz'a Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nün takdim edileceği festivalin açılışı İranlı yönetmen Asghar Farhadi'nin, “Everybody Knows / Herkes Biliyor” filmiyle yapılacak.

Bu yılki Onur Ödülleri ise Macaristanlı usta yönetmen Bela Tarr ve Ömer Vargı’ya verilecek. Türk sinemasına önemli katkılarda bulunan Antalya Film Forum, bu yıl foruma seçilen 50 ulusal projenin yapımcı ve yönetmenlerini dünya profesyonelleri ile buluşturacak.

iki Oscar ödüllü İranlı Yönetmen Ashgar Farhadi'nin "Everybody Knows / Herkes Biliyor" filmiyle açılıyor. Başrollerini Penelope Cruz ve Javier Bardem'in paylaştığı sürükleyici bir gerilim filmi olan "Herkes Biliyor", bu yıl Cannes Film Festivali'nin de açılış filmiydi.

Dünyanın Kalbindeki Yönetmen Ferzan Özpetek’e Yaşam Boyu Başarı Ödülü

Sinema kariyerine İtalya'da başlayan, ilk filmi Hamam'la önce Türkiye ve İtalya’da ve ardı ardına yönettiği başarılı filmlerle kısa sürede dünya sinema izleyicisinin kalbine yerleşen Ferzan Özpetek de 55. Uluslararası Antalya Film Festivali'nin takdim edeceği "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nü almak üzere Festival'de olacak. New York Modern Sanat Müzesi MoMa'nın, retrospektif gösterimi ile şereflendirdiği Türkiyeli ilk yönetmen olan Ferzan Özpetek, Türkiye'de çektiği ‘’Hamam", "İstanbul Kırmızısı" ve yapımcılığı üstlendiği "Cebimdeki Yabancı" filmlerinin gösteriminden sonra oyuncuları ile birlikte Festival izleyicisinin sorularını cevaplayacak. 

 

Festival, Cem Yılmaz'ı sinemasının 20. yılında "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" ile kutluyor.

1998 yılında rol aldığı "Her Şey Güzel Olacak" filmiyle beyaz perdeye sağlam ve emin bir adım atan Cem Yılmaz, sinemada da her şeyin bu kadar güzel olacağını tahmin etmiş midir bilinmez ama, 20 yıldır senaryo yazarı, oyuncu, yönetmen ve yapımcı olarak yaptığı filmlerle zenginleşen sinemamız Cem Yılmaz'la daha da güzel… Festival, son 20 yılda milyonlarca kişi tarafından seyredilen G.O.R.A., Hokkabaz ve Yahşi Batı gibi yapımların da bulunduğu 14 filmde rol alan, 4 filmde yönetmenlik yapan, pek çok filme senaryo yazarı ve yapımcı olarak da imza atan Cem Yılmaz'a sinema hayatının 20. yılında Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim ediyor.

 

Bela Tarr ve Ömer Vargı’ya Onur Ödülü

Uluslararası Antalya Film Festivali, 55. Yıl Onur Ödülleri’nden birini Antalya Film Forum kapsamında genç sinemacılarla bir atölye programı ve Ustalık Sınıfı buluşması gerçekleştirecek olan Macaristanlı usta yönetmen Bela Tarr’a veriyor. Sinemasının en belirgin özelliklerini taşıyan 4 önemli filmiyle Antalyalı sinemaseverlerle buluşacak olan Bela Tarr, ilk uzun metraj filmi olan “Family Nest”i 1979 yılında çekti. 1984’te çektiği “Almanac of Fall” hariç tüm filmlerini monokrom çeken Tarr, plan sekanslarıyla ünlü bir yönetmen.

Bela Tarr’ın 1994’te yönettiği “Satan's Tango” çeşitli eleştirmenler tarafından tarihin en iyi filmleri arasında gösterildi. 2007’de çektiği “The Man from London” ile Cannes’da Altın Palmiye’ye aday olan Tarr, 2011 yapımı “The Turin Horse” ile de Berlin’de Gümüş Ayı ve FIPRESCI ödüllerini kazandı. Saraybosna, Marakeş ve Toronto gibi festivallerde Jüri başkanlıkları yapan Tarr, 2013’te yönetmenliği bıraktı ve film yönetmenliğine yönelik eğitimler vermeye başladı. Saraybosna’da film.factory adında kendi film okulunu kuran Tarr, yeni nesil yönetmenlere öncülük etmeyi sürdürüyor.

Fesitival, Bela Tarr’la birlikte Ömer Vargı’ya da bu yıl Onur Ödülü takdim ediyor. Münir Özkul ve Adile Naşit filmlerinin hüzünlü bakışlı genç kızı, televizyonun unutulmaz dizisi Aşk-ı Memnu’nun Nihal’i Itır Esen,1975 yılında başladığı sinema ve televizyon kariyerini, oyunculuğunun yanı sıra senaryo yazarlığı ile sürdürüyor. Yılmaz Güney'den, Şerif Gören'e, asistanlığını yaptığı Erden Kıral'dan Bilge Olgaç'a Türk sinemasının ustalarıyla çalışmış ve Türk sinemasının belleği olan Ömer Vargı ise 74 yılında adım attığı bu dünyaya, sinema ve reklam filmlerinin başarılı yönetmeni olarak adını yazdırdı.

 

Google+ WhatsApp