24. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI

24. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI

İstanbul Tiyatro Festivali, Bomontiada’da gerçekleşen Açılış Gösterisi Diagonale Ascendante ile başladı

Fransız topluluk Retouramont tarafından Fabrice Guillot koreografisiyle hayata geçirilen projede dansçılar Nathalie Tedesco ve Fanny Gombert’in Yapı Kredi bomontiada’nın fasadında gerçekleşen ve bedenin sınırlarını ve enerjisini sorgulayan ikili performansı, ücretsiz olarak izleyicilerle buluştu. Gösteri 15 Kasım Pazar saat 15.00 ve20.00’de Yapı Kredi bomontiada’da tekrar izlenebilecek.

1 Aralık’a kadar hem sahnelerde hem de çevrimiçi platformda sürecek 24. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Açılış Töreni ise pandemi sebebiyle çevrimiçi ortamda gerçekleşti. 14 Kasım Cumartesi akşamı saat 19.30’da festivalin web sitesi ve sosyal medya hesaplarında yayımlanan tören, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın açış konuşmasıyla başladı.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Mart ayından bu yana, en zor zamanlarda bile kültür ve sanata ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu hatırladık. Sergilerin, tiyatro, sinema, klasik ve güncel müzik etkinliklerinin, insanlık için düşünsel ve duygusal açıdan vazgeçilmez olduğunu gördük. Kâr amacı gütmeyen bir kültür kurumu olan İKSV, ülkemizin kültür-sanat alanındaki gelişimine katkıda bulunmak, kültür üretimini ve sanatçıları desteklemek, kültür yaşamını zenginleştirmek için faaliyetlerini bu dönemde de sürdürdü.”dedi.

İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz ise konuşmasında, “24. İstanbul Tiyatro Festivali hem fiziksel gösterimler hem de çevrimiçi olmak üzere farklı ve zengin bir programla hazırlandı. Bugünlerde böyle bir programı ve festivali hayata geçirmek hiç kolay değil. Bu açıdan, yanımızda olan ve desteğini esirgemeyen tüm sponsorlarımıza ve destekçi kurumlara teşekkür ederim,

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu da “Covid-19 salgınının iş ve sosyal yaşamımızı da derinden etkilemeye devam ettiği bu sarsıcı dönemde, verdiği umut ve ilhamla daha iyi bir gelecek utkusuna hizmet eden sanat, belki de en fazla ihtiyacımız olan unsurlar arasında yer alıyor. Bu nedenle, Koç Topluluğu olarak Enerji Grubu markalarımızla bu yıl da destek vermekten büyük gurur duyduğumuz İstanbul Tiyatro Festivali’nin, 24. kez, her şeye rağmen kapılarını sanatseverlere açması hepimiz için ayrı bir önem taşıyor.” Şeklinde konuştu.

Açılış Töreni, 24. İstanbul Tiyatro Festivali’nin bu yılki Onur Ödülleri’nin sahipleri; Belçikalı yönetmen Ivo van Hove, dansçı, koreografGeyvan McMillen ve yönetmen Işıl Kasapoğlu’nun mesajlarının ardından sona erdi.

Açılış Töreni’nin ve Institut Français’nin değerli işbirliğiyle gerçekleşen Açılış Gösterisi’nin çevrimiçi kaydı 21-28 Kasım tarihleri arasında İKSV YouTube kanalında ücretsiz olarak izlenebilecek.

Bu yıl programında hem fiziki hem de çevrimiçi performanslara yer veren festivalin fiziki performansları COVID-19 önlemleri altında DasDas, Fişekhane, Moda Sahnesi, Zorlu PSM, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Yapı Kredi bomontiada, Caddebostan Kültür Merkezi, Surp Vortvots Vorodman Kilisesigibi mekânlarda gerçekleşecek. Tüm Türkiye’den ve dünyadan erişilebilecek çevrimiçi performanslar ise online.iksv.org adresinde izlenebilecek. İzleyiciler bilet satın aldıkları çevrimiçi gösterimleri, izlemeye başladıktan sonra 72 saat boyunca görüntüleyebilecek. Festivalin detaylı programını https://tiyatro.iksv.org/tr/programadresinde incelemek mümkün.

Festivalin fiziki mekânlarda ve çevrimiçi platformda izlenebilecek 22 gösterisi, Yerli Yapımlar Gösteri Sponsoru ENKA Vakfı’nın sponsorluğunda gerçekleşecek.

BEN “SEVGİLİ MİLENA” (Kafka ve Milena Mektuplaşmaları)

DasDas 16 Kasım Pazartesi 19.30 / 17 Kasım Salı19.30

Fişekhane Ana Sahne 20 Kasım Cuma 19.30 / 21 Kasım Cumartesi15.00

kOmİk

Fişekhane Ana Sahne 17 Kasım Salı20.00 / 18 Kasım Çarşamba20.00

MADAM GİYOTİN

Fişekhane İkinci Sahne 17 Kasım Salı19.30

TUT! BIRAK!

Moda Sahnesi 18 Kasım Çarşamba20.30 / 19 Kasım Perşembe20.30

 

KISA OYUNLAR / MEKÂNLAR 3

Yapı Kredi bomontiada 4.kat 19 Kasım Perşembe18.00 – 20.00 / 20 Kasım Cuma 18.00 – 20.00 / 21 Kasım Cumartesi18.00 – 20.00

 

BEN ANADOLU (Yıldız Kenter’in Anısına Saygıyla)

Zorlu PSM Drama Sahnesi 22 Kasım Pazar19.30 / 23 Kasım Pazartesi 19.30

Caddebostan Kültür Merkezi 28 Kasım Cumartesi15.00

 

FAHRENHEIT 451

Fişekhane Ana Sahne 23 Kasım Pazartesi 20.00

DUBLÖRÜN HİKÂYESİ

Moda Sahnesi 24 Kasım Salı20.00 / 25 Kasım Çarşamba20.00

İFİGENYA

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi 26 Kasım Perşembe19.30

GOMİDAS

Surp Vortvots Vorodman Kilisesi 27 Kasım Cuma 20.00 (Türkçe, Fransızca üstyazılı) / 29 Kasım Pazar20.00 (Fransızca, Türkçe üstyazılı)

NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜ BİLİYORUM

Yapı Kredi bomontiada 4. Kat 28 Kasım Cumartesi13.00 – 18.00 / 29 Kasım Pazar18.00

 

UNUTMAK Bir Hatırlama Projesi

İstiklal Caddesi 28 Kasım Cumartesi15.00 – 18.30 / 29 Kasım Pazar15.00 – 18.30 / 30 Kasım Pazartesi 17.00 – 20.00 / 1 Aralık Salı 17.00 – 20.00

FERAMUZ PİS!

Fişekhane Ana Sahne 29 Kasım Pazar18.00 / 30 Kasım Pazartesi 20.00

MANHATTAN’IN İYİ TANRISI
Moda Sahnesi 1 Aralık Salı20.00

MAP TO UTOPIA

online.iksv.org 25 Kasım Çarşamba 18.00, 21.00 / 26 Kasım Perşembe18.00, 21.00

EFTEN PÜFTEN ŞEYLER

online.iksv.org 14 Kasım - 1 Aralık

HER GÜNE BİR VAKA

online.iksv.org 14 Kasım - 1 Aralık

LEAR MUTFAKTA

online.iksv.org 14 Kasım - 1 Aralık

ANDAN DAHA KISA

online.iksv.org 14 Kasım - 1 Aralık

OLAĞAN-İÇİ BİR GEZİ
online.iksv.org 14 Kasım - 1 Aralık

TERKEDİLMİŞ KIYILAR // NEGATİF FOTOĞRAFLAR

online.iksv.org 21 Kasım - 1 Aralık

 

VARLIK

online.iksv.org 14 Kasım - 1 Aralık

 

Festivalde izleyiciyle buluşacak bir başka yerli oyun Dumrul ile Azrail ise Tekfen Holding’in Özel Gösteri Sponsorluğu’nda sahnelenecek.

 

DUMRUL İLE AZRAİL

Zorlu PSM Drama Sahnesi 19 Kasım Perşembe 20.00/ 20 Kasım Cuma 20.00

Festivalin ücretsiz gerçekleşecek Öğrenme ve Gelişim Programı’nda neler var?

24. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında paneller, atölye çalışmaları, söyleşiler, okuma tiyatroları gibi ücretsiz yan etkinlikler gerçekleştirilecek. Ayrıntılı program için: https://tiyatro.iksv.org/tr/ogrenme-ve-gelisim-programi

  • Atölye: Editörün Bakışı
    İstanbul Tiyatro Festivali ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin işbirliğiyle düzenlenen bu atölyede yazılan metinlerin yer alacakları mecraya göre bir editörün bakış açısından nasıl revize edilebileceğine odaklanılıyor. Zoom üzerinden gerçekleşecek atölyeyi Ayşe Draz, Özlem Hemiş ve Nalan Özübek yürütecek.

 

  • Çevrimiçi Konuşma: Tiyatroda Kadın Yönetmen Olmak

Prof. Dr. Kerem Karaboğa’nın moderatörlüğünde gerçekleşecek bu çevrimiçi konuşmada Şahika Tekand kadın yönetmen olarak deneyimlerini, sahnelemelerindeki kadınlık durumunu, oyunlarındaki kadın karakterleri ele alış yöntemlerini ve tiyatroda kadın yönetmenlerin konumunu anlatacak. Konuşma, 15 Kasım Pazar saat 12.00’de İKSV YouTube kanalında yayımlanacak.

 

  • Çevrimiçi Konuşma: Yeni Yazar Adayları için Tüyolar: Yazarlık Arızaları

16 Kasım 15.00’te İKSV YouTube kanalında yayımlanacak konuşmada Özen Yula, “Yazmakla ilgili genel sorunlarımız neler?”, “Egomuz tavan yaptığında eserimizin hâli ne olur?”, “Yazmak ve okumak ne kadar bağlantılı?” gibi sorulara cevap arayacak.

 

  • Çevrimiçi Konuşma Serisi: Türkiye'nin Kadın Koreografları

Türkiye’de modern dansın yeşermesinde ve gelişmesinde emeği geçen kadın koreograflarımızın sanatsal ve eğitsel yönlerini konu alan konuşma serisinin Doç. Dr. Ayrin Ersöz’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilecek birinci bölümü Geyvan McMillen’a ayrılacak ve McMillen’in öğrencisi ve dansçısı olan Doç. Tan Temel ve Doç. Sernaz Demirel Temel’in katılımlarıyla gerçekleştirilecek. İlk bölüm, 22 Kasım Pazar saat 12.00’de İKSV YouTube kanalında izlenebilecek.

 

  • Çevrimiçi Konuşma: Üniversitelerde Modern Dans Eğitimi

Doç. Dr. Ayrin Ersöz, Dr. Julia Ritter, Prof. Tuğçe Ulugün Tuna’nın katılımıyla gerçekleşecek konuşmada Zoom gibi çevrimiçi araçlar dans etmenin ve eğitiminin alternatif alanı olabilir mi sorusunun yanıtı aranacak ve dans eğitiminin geleceği tartışılacak. Konuşma, 24 Kasım Salı saat 15.00’te İKSV YouTube kanalında izlenebilecek.

 

  • Çevrimiçi Panel: Türkiye Tiyatrosu'nda Kadın Yazarlar

Ferdi Çetin moderatörlüğünde Prof. Dr. Fakiye Özsosyal, Prof. Dr. Hülya Adak, Doç. Dr. Özlem Belkıs’ın, Osmanlı Dönemi’nden Cumhuriyet Dönemi’ne, Cumhuriyet Dönemi’nden günümüze kadın oyun yazarlarının Türkiye Tiyatrosu’nda bıraktıkları izlerin, eserleri bağlamında araştırılmasını konu edinecek panel, 27 Kasım Cuma saat 15.00’te İKSV YouTube kanalında izlenebilir.

 

  • Çevrimiçi Okuma Tiyatrosu: Bir Yaz Gecesi Çöküşü

Halil Yağız Şanal’ın yazdığı Emrah Eren’in yönettiği çevrimiçi okuma tiyatrosu Bir Yaz Gecesi Çöküşü’nde askerlik, cinsellik ve erk kavramlarıyla özdeşleşen günümüz erkeğini, kadınların hikâyeleri üzerinden anlatıyor. Etkinlik, 29 Kasım Pazar saat 12.00’de İKSV YouTube kanalında izlenebilir.

 

  • Okuma Tiyatrosu: Bir Hikâyemiz Var Bizim

Özen Yula’nın yazdığı, Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği Bir Hikâyemiz Var Bizim eserinin okuma tiyatrosu İranlı bir öğretmenle bir Türk dizi senaristinin hikâyesini konu ediniyor.24 Kasım Salı saat 20.00’de Salon İKSV’de gerçekleşecek etkinliğe rezervasyon için: rezervasyon.iksv.org/tiyatrofestivali/

 

  • Çevrimiçi Tur: KarDes Beyoğlu Tiyatro Turu
    Hrant Dink Vakfı tarafından bu yıl kullanıcıların hizmetine sunulan KarDes: Çokkültürlü Hafıza Turları Rehberi mobil uygulaması 24. İstanbul Tiyatro Festivali’ne Beyoğlu Tiyatro Turları ile katılıyor. 19. yüzyılda Pera’da açılan tiyatro salonları ve bu tiyatrolarda sahneye çıkan sanatçıların hikâyelerinden oluşan Beyoğlu Tiyatro Turu, 23 Kasım Pazartesi gününden itibaren KarDes kullanıcılarıyla buluşacak. İstanbul’da modern tiyatro hayatının başladığı Beyoğlu’nun öne çıkmış tiyatro salonları, tiyatrocuları ve bu salonların geçirdiği dönüşüm üzerinden kullanıcılar, Pera’nın görkemli tiyatro geçmişine doğru bir yolculuğa çıkacak.

 

  • Çevrimiçi Prova: DasDas ve NOLGONG’dan Romeo & Juliet
    DasDas ve NOLGONG ekipleri gelecekte seyirciyle buluşturacakları Romeo ve Juliet'in ilk provasını festival izleyicisine sunuyor. Oyuncuların birbirleriyle ve yönetmenler Peter Lee ve Mert Fırat ile ilk kez bir araya geleceği, yaratıcı kadronun da onlara eşlik edeceği prova 28 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında İKSV YouTube kanalında izlenebilecek.

Google+ WhatsApp