PERA MÜZESİ’NDEN “GERÇEK EVİMİZ HAYATIMIZDIR”

PERA MÜZESİ’NDEN “GERÇEK EVİMİZ HAYATIMIZDIR”

Pera Film, Pera Müzesi’nin “Etel Adnan: İmkansız Eve Dönüş” sergisi kapsamında çevrimiçi bir seçki hazırladı

Pera Müzesi Film ve Video Programlarıİmkansız Eve Dönüş sergisi kapsamında Gerçek Evimiz Hayatımızdır adlı seçkiyi çevrimiçi olarak izleyiciyle buluşturuyor. Sergi, 1925 yılında Beyrut’ta çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir ailede ve coğrafyada doğan sanatçı Etel Adnan’ın eserlerini sanatseverlere sunarken; film programı, sanatçının eserlerinde anlattıklarının peşine düşen belgesellere, eserlerinden yola çıkan denemelere ve kendisiyle yapılan konuşmalara yer veriyor. Adını, Etel Adnan’ın “Nihayetinde gerçek evimiz hayatımızdır” sözünden alan programda dört yapım bulunuyor. 

Sıradışı bir sanatçıya dair benzersiz belgeseller

Tarih profesörü Fawwaz Traboulsi ile yapılan yazışmaları ve video sanatçısı, yönetmen Vouvoula Skoura ile gerçekleştirilen söyleşileri temel alan Etel Adnan: Sürgündeki Kelimeler, şair ve ressam Etel Adnan’ın benzersiz bir portresini çiziyor. Yirminci yüzyılda Avrupa ve Orta Doğu’daki zorlukları bizzat yaşayan sanatçı, Arapça yazdığı hikâye ve şiirler aracılığıyla anılarını insan sevgisiyle dolu bir bakış açısıyla anlatıyor.

Gavin Bryars ile Etel Adnan: Bir Ölüm için Beş Duyu adlı yapım, sanatsal uğraşla bilimsel araştırmanın kesiştiği yerler üzerinden hatıra, arkeolojik kazı ve tarihyazımı konularını tartışmaya açıyor. Herzog & de Meuron ve Ai Weiwei tarafından tasarlanan Serpentine Pavyonu 2012, bu iki günlük buluşmaya hem ev sahipliği yapıyor hem de ona ilham oluyor. 

Etel Adnan’ın Deniz (2011) eseriyle açılıp yine şiire dönen Bir Nokta ve Diğeri Arasında Sonsuz Bir Mesafe Görüyorum, düşüncenin ve okyanusun hareketine odaklanan, jestler üzerine bir çalışma. Bağımsız sanatçı topluluğu Otolith Group’un su politikaları ve su estetiği alanında yaptığı üçlemenin ikinci bölümü olarak görülen film, 2010 yapımı Hydra Decapita’nın devamı niteliğinde. 

Etel Adnan’la Söyleşi başlıklı yapım ise, İrlanda Modern Sanat Müzesi (IMMA) küratörlerinden Rachael Thomas’ın, Etel Adnan’la Paris’teki evinde 2015 yılında gerçekleştirdiği söyleşiyi ekrana taşıyor

İmkansız Eve Dönüş’ü yerinde görmek için son günler

Ressam, yazar ve şair Etel Adnan'ın yüz yıla yaklaşan yaşamının tüm üretim dönemlerini kapsayan İmkansız Eve Dönüş sergisi 8 Ağustos’a kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir. Retrospektif niteliğindeki sergi, sanatçının yağlı boya, desen, baskı, seramik, halı, leporello (akordeon şeklinde katlanmış defter) ve film gibi çok farklı alanlarda üretilmiş eserleri bir araya getiriyor. Mevsimleri, manzaraları, işaretleri, hayali gezegenleri, uyduları etkileyici enerjisi ve yalın üslubuyla yansıtan Adnan, eserleriyle ilk kez tanışacak ziyaretçilere yepyeni bir keşif ve yorumlama alanı vadediyor. Sergiyi yerinde görme fırsatı bulamayan ve eserleri yeniden incelemek isteyen sanatseverler, müzenin internet sitesinde yer alan 3 boyutlu sanal sergiyi gezebilir.

Gerçek Evimiz Hayatımızdır film programı, 6 – 20 Ağustos tarihleri arasında film.peramuzesi.org.tr adresinde çevrimiçi olarak yayınlanacak ve sadece Türkiye'deki izleyiciler tarafından izlenebilecek. Yasal düzenlemeler gereği film gösterimleri, aksi belirtilmediği sürece, +18 uygulamasına tabidir. 


Gösterim Programı
Gerçek Evimiz Hayatımızdır 
6 – 20 Ağustos 2021

Etel Adnan: Sürgündeki Kelimeler (52’)
Etel Adnan: Words in Exile

Gavin Bryars ile Etel Adnan: Bir Ölüm için Beş Duyu (17’)
Gavin Bryars and Etel Adnan: Five Senses for One Death

Bir Nokta ve Diğeri Arasında Sonsuz Bir Mesafe Görüyorum (33’)  
I See Infinite Distance Between Any Point And Another

Etel Adnan’la Söyleşi (15’)
In Conversation with Artist Etel Adnan

 

Google+ WhatsApp