YAPI KREDİ AFİFE TİYATRO ÖDÜLLERİ 24. KEZ SAHİPLERİNİ BULDU

YAPI KREDİ AFİFE TİYATRO ÖDÜLLERİ 24. KEZ SAHİPLERİNİ BULDU

En iyi erkek oyuncu ödül alan Yiğit Özşener, yaratılan korku iklimine dikkat çekerek ‘Asıl korku korkmaktan korkmak’ dedi

Türkiye’nin en prestijli ve uzun soluklu tiyatro ödülü Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, 19 Ekim Çarşamba akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir törenle sahiplerine kavuştu

 Pandemi dönemi sebebiyle iki yıl aradan sonra tiyatro sanatçılarını yeniden onurlandırmaya başlayan Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde toplam 16 dalda ödül verildi. Sanat ve iş dünyasını bir araya getiren ödül töreninin bu seneki sunuculuğunu ise Nezaket Erden ile Ali Yoğurtçuoğlu üstlendi. Gecede açılış konuşmasını yapan Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Jüri Başkanı Prof. Dr. Merih Tangün, tiyatroya verilen emekleri desteklemeye devam ettiklerini belirterek “Dünyanın tiyatrosuz kaldığı pandemi döneminin ardından çok kıymetli tiyatro camiasını yeniden bir arayagetirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

‘Asıl korku korkmaktan korkmak’ 

Yılın en başarılı kadın oyuncusu ödülünü Pınar Güntürkün, yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü Yiğit Özşener aldı.

Özşener ödül konuşmasında: Eğer bir ödül alacaksam ‘Aşınma’yla almak istediğini belirttiği ödül konuşmasında “Korku hükümdarlığına mahkum edildiğimiz, onun bütün zulmünü yaşadığımız bir zaman diliminde ‘asıl korku korkmaktan korkmak’ diyen bir oyunun sizin takdirinizi kazanmış olması yalnız olmadığımız anlamına geliyor. Bu yüzden sizlerin sayesinde daha gür bir sesle söyleyebilirim sanırım: Evet Şahika Tekand sen haklısın, bu korkuyu içimize salan; öyle sapasağlam, dertsiz, bize çektirdikleriyle gamsız kedersiz, hiçbir şey olmamış gibi her şeyi ardında bırakıp gidemeyecek.“ diyerek sözlerini tamamladı.

Ülkeyi sanatseverler ve sanatçılar yaratacak’

Yılın en başarılı sahne müziği ödülüne İki Efendinin Uşağı oyunuyla Burhan Şeşen ve Gökhan Şeşen layık görüldü. Şeşen ödül konuşmasında “Yoksulluğun kader olmadığı, maden kazalarında işletmelerden doğan ölümlerin de kader olmadığı bir ülkeyi biz burada bulunan sanatseverler ve sanatçılar yaratacağız. Şarkılarımızla, tiyatrolarımızla, sinemalarımızla, kitaplarımızla bunu yapacak olan bizleriz. Ödülü pandemi sürecinde devletin umursamazlığı yüzünden hayatını kaybeden bütün müzisyen dostlarım için alıyorum.” dedi.

Jüriye sitem etti

Tiyatronun gelişmesine katkıda bulunan isimlere verilen Yapı Kredi Özel Ödülü de 57 yıldır sahnelerde olan Zihni Göktay’a verildi. Göktay, ödülünü alırken jüriye de sitemde bulundu. 73 oyunda oynayan Göktay kendisine şimdiye kadar hiç Afife Jale ödülü verilmemesine gönderme yaparak “Hiç olmazsa gider ayak bu ödüle sahip olmanın gururunu yaşıyorum” dedi. Laik bir sanatçı olarak devam edeceğime söz veren Göktay, bu sözlerinin ardından salondakiler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Umudunu kaybetmeyen herkes

Türk tiyatrosunu geliştiren ve dönüşümünde öncü olan oyun yazarlarına verilen Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ne ‘Gomidas‘ isimli oyunuyla layık görülen Ahmet Sami Özbudak ise “mevcut kimlikleriyle Ermeni, Kürt, Rum ve LGBT’li hala bu ülkede yaşamak için diren ve umudunu kaybetmeyen herkes için alıyorum” dedi.  

Tiyatro tarihine geçen ustalara takdim edilen Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü ise IV. Murat, Bizans Düştü, Hürrem Sultan, Dikenli yol, Hırçın Kız gibi Türk Tiyatrosuna onlarca oyun kazandıran Engin Uludağ’a verildi.

Komedi ya da müzikal dalındaki oyunlara verilen Haldun Dormen Özel Ödülü’nü Amadeuskazanırken,tiyatronun gelişimine katkıda bulunan isimlere verilenYapı Kredi Özel

 

Yılın en başarılı oyunu: Vişne Bahçesi ile  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’na verilirken diğer ödüllerse şöyle:

ılın en başarılı yönetmeni: Aslı Öngören-İki Efendinin Uşağı

Yılın en başarılı yardımcı kadın oyuncusu: Nihal Geyran Koldaş-Nora 2

Yılın en başarılı yardımcı erkek oyuncusu: Fatih Sönmez-Actıng

Yılın en başarılı sahne tasarımı: Efter Tunç-Vişne Bahçesi

Yılın en başarılı ışık tasarımı: Yakup Çartık-Toz

Yılın en başarılı hareket düzeni (koreografisi): Tuğçe Ulugün Tuna-Vişne Bahçesi

Yılın en başarılı giysi tasarımı: Eylül Gürcan-İki Efendinin Uşağı

Yılın en başarılı genç kuşak sanatçısı: Sena Başdoğan-Daha İyi Günlerimiz Olmuştu

 

 

 

 

 

 

 

 

Google+ WhatsApp