OSCAR ÖDÜLLERİ SAHİLERİNİ BULDU

OSCAR ÖDÜLLERİ SAHİLERİNİ BULDU

93. Akademi Ödülleri Oscarlar Los Angeles’taki törenle sahiplerini buldu. Koronavirüs salgını nedeniyle Oscar Töreni ilk kez oldukça farklı bir şekilde düzenlendi.

Her yıl Los Angeles’ta Dolby Tiyatro Salonu’nda yapılan törene bu yıl kentin merkezindeki tren istasyonu Union Station ev sahipliği yaptı. Bu yıl törende sunucu ve seyirci yer almadı.

Törene katılan adaylar maske takmadı. Seyahat edemeyen adaylar da, Altın Küre Ödülleri’nde olduğu gibi Zoom üzerinden değil, görüntü ve bağlantı kalitesini daha üst seviyede tutmak amacıyla uydu bağlantılarıyla törendeki yerlerini aldı.

Oscar Ödül Töreni bu yıl pandemi nedeniyle Nisan ayına ertelendi. Tören, 2004 yılından bu yana Şubat ayının sonunda düzenleniyordu. Törenin yapımcıları, pandemi döneminde de olsa Oscarlar’ın ihtişamını yansıtmayı hedefledi. Törene katılabilen yıldızlar için yine kırmızı halı kuruldu ancak sınırlı sayıda basın mensubunun katılımına izin verildi.

İKİ KEZ TEST YAPILDI 

Bu yıl düzenlenen önemli ödül törenlerine adaylar evlerinden ya da özel olarak stüdyo kurulan otellerden online olarak katılmıştı. Akademi bu kez mümkün olduğunca fiziksel katılım yapılmasını, online bağlantılardan kaçınılmasını istedi. Bu yıl en çok merak edilen ayrıntılardan biri de "maske". Koronavirüs pandemisi nedeniyle günlük hayatın bir parçası haline gelen maskenin konuklar tarafından kullanılıp kullanılmayacağı. Akademi yetkilileri, tören sırasında konukların maske kullanma gerekliliğinin ortadan kalkması için güvenli ortam oluşturmayı da göz önüne aldı. Bunun için de konuklara toplam iki kez test yapıldı.

Oscar gecelerinde geleneksel olarak düzenlenen balolar ise bu yıl pandemi yüzünden yapılmadı. Bu yılki bir başka değişiklik de törenin ana sunucusu olmaması. Sunum görevi aralarında Renee Zellweger, Laura Dern, Brad Pitt'in de bulunduğu çok sayıda ünlü dönüşümlü olarak sunuculuk görevi üstlendi. Konuklar ise törene sadece kendileri ve yanlarında getirebilecekleri bir kişi ile katılabildi.

TRT ORTAK YAPIMI FİLM DE ADAY 

93'üncü Oscar ödüllerinde en çok merak edilen ödüllerden biri de Yabancı Dilde En İyi film. Bosnalı Jasmila Zbanic'in yönetmenliğini üstlendiği Quo Vadis Aida? adlı film yabancı dilde en iyi film dalında aday oldu. Bosna'daki iç savaş sırasında yaşananları konu alan film, TRT ortak yapımı.

Ünlü yönetmen Steve Soderbegh liderliğindeki yapım ekibi, farklı bir televizyon yayını sunacaklarını ifade etti.

Bu yıl, Netflix platformunda yayınlanan filmlerin aldığı toplam 36 adaylık dikkat çekti. Netflix’te yayınlanan bir film de ilk defa En İyi Film ödülü için yarıştı.

 

ZHAO OSCAR ALAN İLK ASYALI KADIN OLDU

Pandemi nedeniyle bu yıl, Oscarlar için değerlendirilecek filmlerin yayın-vizyon dönemi uzun tutuldu. Ve ilk defa filmlerin sinemalarda vizyona girmiş olma şartı kaldırıldı. Bu yüzden de ilk defa, Hollywood’un en prestijli ödülü için, çok fazla sayıda vizyona girmemiş ve dijital platformlarda yayınlanmış film yarıştı.

En İyi Film Ödülü, Nomadland'e, En İyi Yönetmen Ödülü de Nomadland filminin yönetmeni Chloé Zhao'ya verildi. Chloé Zhao, bu kategoride Oscar alan ilk Asyalı kadın oldu.

Zhao, "Bu ödülü, tüm zorluklara karşın iyilik için direnme inancına ve cesaretine sahip olan herkes için alıyorum. İnsanlar doğuştan iyilerdir. Ben dünyanın her yerinde, her zaman tanıştığım insanların içinde iyiyi bulabildim" dedi.

 

OYUNCULUK OSCAR'I ALAN EN YAŞLI AKTÖR ANTHONY HOPKINS 

Her yıl En İyi Film Ödülü gecenin sonunda açıklanırken, bu yıl daha erken açıklandı. En İyi Kadın ve Erkek Oyuncu ödülleri, gecenin sonuna saklandı. Ödül törenlerinin favori filmi Nomadland geceden 3 ödülle ayrılırken, David Fincher filmi Mank 4 Oscar ödülünün sahibi oldu. Amerikalı senarist Herman J. Mankiewicz'i konu alan Mank, en iyi film, en iyi erkek oyuncu ve en iyi yönetmenin de aralarında bulunduğu 10 dalda, en fazla kategoride aday gösterilen yapıt olmuştu.

Frances McDormand, Nomadland'de performansıyla En İyi Kadın Oyuncu seçilirken, Anthony Hopkins, The Father filmiyle En İyi Erkek Oyuncu oldu. McDormand üçüncü kez Oscar kazanırken, 83 yaşındaki Hopkins, Kuzuların Sessizliği'nden sonra ikinci kez En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını kazanmış oldu. Bu ödül, Hopkins'e en yaşlı oyunculuk Oscar kazanan aktör unvanını da kazandırdI

 

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: Mank - Erik Messerschmidt

EN İYİ ORİJİNAL SENARYO: Emerald Fennell-Promising Young Woman

EN İYİ UYARLAMA SENARYO: Florian Zeller ve Christopher Hampton - The Father

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU: Daniel Kaluuya - Judas and the Black Messiah

EN İYİ ULUSLARARASI FİLM: Another Round (Danimarka)

EN İYİ SAÇ VE MAKYAJ TASARIMI: Ma Rainey’s Black Bottom

EN İYİ SES: Sound of Metal

EN İYİ KOSTÜM TASARIMI: Ma Rainey's Black Bottom

EN İYİ BELGESEL: My Octopus Teacher
EN İYİ GÖRSEL EFEKT: Tenet

EN İYİ KISA FİLM: AZANAN: Two Distant Strangers

Google+ WhatsApp