FINDIKKIRAN BALESİ PRÖMİYERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

FINDIKKIRAN BALESİ PRÖMİYERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Rus besteci P. İ. Çaykovski’ nin 1891 yılında bestelediği son eseri olan Fındıkkıran balesi AKM sahnesinde

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Rus besteci P. İ. Çaykovski’ nin1891 yılında bestelediği son eseri olan Fındıkkıran balesinin prömiyerini dün akşam gerçekleştirdi.

Küçük Alman kız Clara Stahlbaum’un yeni yıl hediyesi olarak aldığı fındıkkıran oyuncağı ile ilgili rüyalarının konu edildiği büyü-masal tarzındıkkıran balesininprömiyeri Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda yapıldı. Biletleri satışa çıkar çıkmaz biten prömiyer muhteşemdi. Eserde yer alan sanatçılar, orkestra ve özellikle İstanbul Devlet Opera ve Balesi – Çocuk Balesi öğrencilerinden 16 öğrencinin dansları tüm sanatseverler tarafından coşkuyla alkışlandı.

Alman yazar E. T. A. Hoffmann’ın değişik ülkelerdeki benzer halk öykülerinden yola çıkarak 1816'da  yazdığı ‘’Fındıkkıran ve Fareler Kralı’’  adlı öyküyü,  ünlü Fransız yazar Alexandre Dumas(père);hikayenin kasvetli havasını yumuşatıp bir masal havasına dönüştürerek, uyarlama ve çeviri şeklinde 1844'te yayımlamıştır.

St. Petersburg'daki Krallık Tiyatroları'nın 1890’larda yönetmeni olan Ivan Vsevolozhsky, Dumas'nın Fındıkkıran öyküsünün iyi bir bale eseri olabileceğini düşünmüş ve Çaykovski’den bu konu üzerine bir bale bestelemesini istemiştir.  Çaykovski’nin, Krallık Tiyatrosu’nun bale yönetmeni Fransız asıllı ünlü koreograf Marius Petipa’nın hazırladığı detaylı libretto üzerine bestelediği Fındıkkıran balesinin dünya prömiyeri 18 Aralık 1892'de yapılmış ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bu başarısızlığa rağmen sonraki yıllarda çeşitli koreografların eserde düzenlemeler yaparak yeniden sahnelemeleri sayesinde bale, kaybolup gitmekten kurtulmuştur.

Bir yeni yıl klasiği olarak dünyadaki bütün bale topluluklarının repertuvarında değişmez bir yer alan Fındıkkıran balesinin koreografisi Mehmet Balkan’ a ( M.Petipa – L.Ivanov’ dan sonra) ait. İki perdelik eseri Lale Balkansahneye koydu.

Skoda’nın kostüm sponsoru olduğu Fındıkkıran, Ocak ve Şubat aylarında da bale severlerle buluşmaya devam edecek.

Google+ WhatsApp