CORONA VİRÜS DIŞARIDA SANAT EVDE

CORONA VİRÜS DIŞARIDA SANAT EVDE

Virüs tehdidinin ne zaman sonlanacağı bilinmezken kültür sanat dünyası dijitalde hayat buldu

Ülkelerin coronavirus’e karşı aldığı en önemli tedbir ‘Evde kal’ uygulaması oldu. Hal böyle olunca milyonlarca insan evlerine kapandı. Virüs tehdidinin ne zaman sonlanacağı bilinmezken kültür sanat dünyası da dijitalde hayat buldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere pek çok belediye kültür sanat ekinliklerini dijitalde sürdürme kararı aldı. Şehir Tiyatroları “evde tiyatro” başlığı altında bir çocuk ve bir yetişkin oyununun online olarak seyirciyle buluşturuyor…

Salgına karşı sosyal medyadan "#evdekal" etiketiyle başlatılan, ünlü birçok ismin destek verdiği kampanya kapsamında etkinlikler evden takip edilebiliyor.

Salgınından en çok etkilenen İtalyanlara destek vermek için dünyanın çeşitli yerlerinden sanatçılar telekonferans yoluyla Bella Ciao (Çav Bella) marşını seslendirdi….

Virüsten kurtuluşumuzun marşı haline gelen ‘Çav Bella’’nın ardın ünlü keman virtüözü Cihat Aşkın öncülüğünde Türk müzisyenlerde dijital ortamda bir araya geldi. Evde kalanlara sanatın gücüyle moral verdi.

Kumbaracı50, ertelenen tiyatro oyunlarının yerine hafta içi her gün saat 20.30 ile 22.00 saatleri arasında YouTube kanalı üzerinden “Kapı açık kalmış” adlı canlı yayınlar gerçekleştiriyor. Yayınlarda; tiyatro üzerine sohbetler, oyun okumaları, soru cevap köşesi gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Coronavirusün tüm dünyayı esir aldığı şu günlerde birazda oturduğumuz yerden sergi ve müzeleri gezelim:

Google Arts ve Culture, dünyanın dört bir yanındaki en ünlü müzelerin sanal turlarını ve çevrimiçi sergilerini dijital ortamda gezme imkanı veriyor. Böylelikle dünya çapında 500’den fazla müze ve galeriyi çevrimiçi olarak gezmeniz mümkün.

The Met 360 Metropolitan Museum of Art, yayınladığı video serisi ile izleyicilerini görsel bir tura çıkarıyor. New York City’de bulunan ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük sanat müzesi Ortaçağ Avrupa’sından sanat, mimari ve eserlerin geniş bir koleksiyonunu içeriyor.

Yapı Kredi Sanal Müze

Yine ülkemizden online sanal tur olarak hizmet veren Yapı Kredi, üç çeyrek asırlık varlığı boyunca biriktirdiği tarihi eserleri, Atatürk’ün eşyalarını, Yapı Kredi tarihi ve reklamlarını kullanıcıların hizmetine sunuyor.

Pera Müzesi, İstanbul 

İstanbul'un en önemli müzelerinden biri olan Pera Müzesi'ni online olarak gezmek mümkün. Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü de koleksiyon sergileri ile süreli sergilerini Google Arts & Culture'da sanatseverlerle buluşturdu. Sanatseverler, 360 derecelik görüntülerle “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar” ve “Osman Hamdi Bey” sergilerinde sanal tura çıkabiliyor.

Ayasofya , İstanbul 

İstanbulu’un simgelerinde olan Ayasofya Müzesi de  sanal turla evinize geliyor. Mimarlık tarihinin başyapıtlarından biri olan Ayasofya’yı evinizde, oturduğunuz yerden gezmek için internet sitesine girmeniz yeterli. Böylece müzenin avlusunu, iç mekanlarını, görenlerin hayranlığını kazanan ünlü kubbesini, şadırvanını ya da minarelerini dilediğiniz gibi gezebilirsiniz

İSTANBUL ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ise açıldığı dönemde büyük ilgi toplayan “Dört Ayaklı Belediye”, “Şişli Camii”, “Taksim”, “Uzak İzlenimler”, “Doğu'nun Merkezine Seyahat”, “Ahşap İstanbul” ve “Uzun Öyküler” başlıklı sergileri Google Arts & Culture'da izlenebiliyor.

İSPANYA - The Dali Theatre-Museum

İspanya’nın Katalonya bölgesinde yer alan müze, ünlü ressam Salvador Dali ve sürrealist eserlerine ev sahipliği yapıyor. Dali’nin hayatını ve kariyerini anlatan pek çok sergi ve odanın yer aldığı müze, aynı zamanda sanatçının mezarını da içeriyor

İNGİLTERE - The British Museum

Kuruluşu 1700’lü yıllara dayanan Londra’daki British müzesi, eski çağ ve etnografya koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. 300 yıllık bir tarihi barındıran eserleri ile aynı zamanda dünyada ilk kurulan müze unvanına da sahip Londra British Museum, Fransız mimari üslubu ile inşa edildi. Toplamda 8 milyondan fazla objenin yer aldığı bir koleksiyona sahip olan müze Google Kültürel Enstitüsü’yle yaptığı işbirliği ile sanal turlar düzenliyor.

FRANSA -The Louvre

Dünyanın en büyük müzesi konumunda bulunan Louvre Müzesinde, David, Rembrandt, Rubens ve Da Vinci gibi birçok ünlü ismin eserleri sergileniyor. Paris’in de en ikonik tarihi merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyan müze Fransa’nın ilk devlet müzesi olarak kayıtlarda yer alıyor. İçinde antik Mısır yapıtları ve Michelangelo’nun eserleri gibi en önemli ve popüler sergilerin yer aldığı bölümleri sanal olarak gezebilme imkanı sunuyor.

AMERİKA - National Gallery of Art

1937’de kurulan Ulusal Sanat Müzesi de güncel sergilerin dışında, video ve ses kayıtlarını dinleyebilir, daha önce verilmiş konferans ve dersleri online dinleyebilirsiniz.

İlk başlarda ağırlıklı olarak 15 ve 16. yüzyıl İtalyan resmine yoğunlaşmış bulunan mütevazi koleksiyon sonraki 30 yıl boyunca özellikle Geç Rönesans dönemi tablolarının toplanmasıyla zenginleşmeye başladı.

AMERİKA- Smithsonian National Museum of Natural History

ABD’nin başkenti Washington’da bulunan ve dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi olan Smithsonian Müzesinde Paleontoloji üzerine sergilenen Mamutları, Dinazorları ve yine çok eskiden yaşamış hayvanları inceleme fırsatı yakalayabilirsiniz.

İTALYA - Vatikan Müzesi

Katolik dünyasının ruhani merkezi olan Vatikan’da yer alan bu müze, Papaların yüzlerce yıldır biriktirdiği heykel ve sanat eserlerinin bulunduğu oldukça önemli ve büyük bir koleksiyona sahip. müzede toplam 54 galeri bulunuyor. Bu galerilerden en değerlisi ise Sistine Şapeli’dir. Raphael, Micheangelo ve Donatello gibi Rönesans döneminin en ünlü sanatçılarının en değerli eserleri de yine Vatikan Müzesi’nde yer alıyor. Sistine Chapel’deki Michelangelo’nun tavanının da olduğu birçok ikonik sergiyi sanal olarak turlayabilirsiniz.

The National Women’s History Museum

Virginia’da bulunan Ulusal Kadın Tarih Müzesi, kadınları eğitmek, ilham vermek, güçlendirmek ve geleceklerini şekillendirmeyi misyon edinmiş bir müze. Sanal turlarla sergileri gezebilir, ilham veren tarihi kadın hikayelerini dinleyebilirsiniz.

 

Google+ WhatsApp