CAN YÜCEL'İN EŞİ GÜLER YÜCEL HAYATINI KAYBETTİ

CAN YÜCEL'İN EŞİ GÜLER YÜCEL HAYATINI KAYBETTİ

Türk şiirinin en önemli isimlerinden biri olan Can Yücel’in eşi Güler Yücel, Muğla’da uzun süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Uzun süredir Muğla’da tedavi gören ve öğle saatlerine doğru durumu ağırlaşan Can Yücel’in eşi Güler Yücel (85) yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Usta şairin kaleminden adına onlarca şiir yazılan Güler Yücel, 1935'te Yugoslavya göçmeni bir aileni kızı olarak Fatih'te ki Boşnak Mahallesi'nde doğdu.. Bedri Rahmi Eyüboğlu'dan resim dersleri aldı. Ondan, resim adına çok şey öğrendim. Türkiye'nin en iyi sanatçılarından biriydi.  Eski Datça'ya  yerleştikten sonra kendi atölyesini  kurarak resimler yaptı. 2018 yılında kendi hayatını anlatan ‘Olduğu Gibi /Güler Yücel' isimli kitabı yazdı.

Güler Yücel, çocukluk yıllarıyla başladığı hayat hikayesinde, Can Yücel ile evli olduğu hayatının en önemli 43 yılını ve sonrasında Can'sız geçen yıllarıyla beraber 83 yıllık bir yaşanmışlığı, tüm gerçekliğiyle kitabında anlattı. Otobiyografi niteliğindeki kitapta, Güler Yücel'in gençlik yıllarından fotoğraflar olduğu kadar, üç çocuğunun babası Can Yücel ile Eski Datça'dan hatıraları ve elbette kendi fırçasından hayatını konu alan resimleri yer alıyordu.  Can Yücel'in zamanının büyük bölümünü geçirdiği Eski Datça'nın girişindeki ev müze haline getirilişinde büyük katkısı olan ve Can Yüceli burada yaşatan Güler Yücel, bir söyleşide ölümü şu ifadelerle tanımlıyordu:

Ölüm yokluk demek değildir. Ben, onun gün geçtikçe çoğaldığını yaşıyorum. Hem kendi içimdeki çoğalmasını ve büyümesini yaşıyorum hem de benim dışımdaki çoğalmasını… Bak on yıl oldu, yıllar geçtikçe yavaş yavaş unutulacağı, yaşadığı ortama ve eve ziyaretine gelenlerin yıldan yıla azalacağı sanılır değil mi? Aksine ziyaretçi sayısı her sene daha da artıyor bir önceki yıla göre. Bu gerçek ve bu sevgi seli karşısında fiziksel varlığının olması ya da olmaması bir anlam taşımıyor… Her gün daha da çoğalıyor Can. Bir kaç gün önce evden çıkarken kapı önünde rastladığım, ailesiyle birlikte ziyarete gelmiş 6 – 7 yaşlarında bir oğlan çocuğu “Can Yücel’in evi burası mı?” diye sordu bana. Ben “Evet” yanıtını verince benim için çok anlamlı başka bir soru yöneltti çocuk “Sen onun anneannesi misin?” İşte o zaman, ölümün her zaman genç olduğunu anladım. Birinci yıl ya da onuncu yıl o yüzden benim için hiç fark etmiyor.

 Ben sanatçı olma iddiasında değilim. Kendime 'sanatçı', 'ressam' denilmesini sevmem. Tersi, bana tüccar hissi veriyor. Hem kitapta, hem de resimlerimde yaşadığımı, kendime dokunan şeyleri konu aldım. Sana dokunan şey, gerçekten dokunuyorsa ve sen bunu aksettirebiliyorsan, başkasına da dokunuyor” diyerek kendisini anlatıyordu.  Güler Yücel'in cenazesinin yarın toprağa verileceği öğrenildi.

Google+ WhatsApp