ARTIK CEKET SATMAK YETMİYOR

ARTIK CEKET SATMAK YETMİYOR

Mandıra Filozofu film serileri ile tanıdığımız ünlü yönetmen ve senarist Müfit Can Saçıntı’nın yeni filmi Babamın Ceketi, 5 Ekim 2018 tarihinde vizyona giriyor

Bir baba evladı için neleri göze alabilir? bu sorusu  etrafında şekillenen ‘Babamın Ceketi’  kaybettiğimiz değerleri bizlere hatırlatırken, mizahin muhalif dilini kullanıyor.  Müfit Can Saçıntı, ‘’Eğitim ve dürüstlük en büyük servettir’’ cümlesiyle ‘basit karakter’ komedi türünün aksine; mizahın gücünü kullanarak  Bizim Aile serisi tadında bir film sunuyor izleyiciye.

Mandıra Filozofu film serileri ile tanıdığımız ünlü yönetmen ve senarist Müfit  Can Saçıntı’nın yeni filmi Babamın Ceketi, 5  Ekim 2018 tarihinde vizyona giriyor.  Film, evlenebilmek  için iş bulmaya çalışan bir gencin hikayesini konu alıyor.   Filmin oyuncu kadrosunda;  Ayşen Gruda, Suat Sungur ve Yalçın Menteş gibi usta isimlerin yanı sıra Müfit Can Saçıntı, Mert Turak, Erkan Can, Elif Nur Kerkük, Banu Manioğlu, Ahmet Arıman, Tuncay Akça, Sami Aksu gibi isimler yer alıyor.

 ‘’Babamın Ceketi’’  filminin hem senaristi hem oyuncusu hem de yönetmeni olan Müfit Can Saçıntı, filminin galasında bir araya geldik.

Müfit Can Saçıntı:  Aslında ‘’ Babamın Ceketi’ lafı bizden ve bizden önceki kuşaktan geliyor. Babalarımızın genel olarak kullandığı bir söz vardır: ’’Oğlumu okutmak için gerekirse ceketimi satarım.’’ Okumanın  anlam ve önemini tanımlayan önemli cümlelerden biriydi. Tabii devir değişti; bir baba ceketini satmaya kalksa, bırakın okumaya yardım etmeyi, bir kantinden tost bile alamaz.

Yönetmen Müfit Can Saçıntı, bu filmde; unutulmaya yüz tutmuş maddi ve manevi değerlerini hatırlatmayı istediğini de sözlerine ekledi.  Bunların yanı sıra eğitim ve erdem kavramlarını şu sözler ile tanımladı.

Müfit Can Saçıntı:  Okumak, eski zamanlarda en büyük erdemdi. Şimdilerde; en büyük saflık olarak görülmekte.

Eski değerleri unutturmak istemeyen Müfit Can  Saçıntı, erdemleri eski haline getirmeyi istiyor. Babamın Ceketi, filmi de günümüzü eleştiriyor; düşündürürken güldürmeyi amaçlıyor.

’ESKİ VE YENİ DEĞERLERİ, KUŞAK ÇATIŞMASI OLARAK GÖSTERİYORUZ’’

Kuşak çatışması meselesini de içinde barındıran film, Saçıntı tarafından; eski değerlerin çatışması olarak dile getiriliyor.  Anlatmak istediği eski değerlerin günümüzdeki yerini, bu ifadeler ile eleştirdi.

Müfit Can Saçıntı:  Okumak ve dürüstlük, sahip olunan en büyük servetlerden biriydi. Şimdilerde ise aptallık olarak düşünülmekte.

Eleştirileriyle birlikte de kuşak çatışmasını, yeni değerler ile eskimemesi gereken değerleri aktarmak istediğini belirtti.  İkisinin çatışması; ironiyle birleşen ifadeleri, kuşak çatışması gibi gösterildiğini anlattı.

‘’ KİMSE, ANNESİNİN KARNINDAN SUÇLU DOĞMUYOR’’

Babamın Ceketi filmi, aşkı için her şeyi göze alan Ferhat’ı anlatıyor. Yönetmen Müfit Can Saçıntı,  birçok şeye dokundurma yapmak istediğini ifade etti.

Müfit Can Saçıntı:  Kimse, suçlu olarak doğmamıştır. Sistemin handikapları, hayatın getirdiği zorlukları  insanları bu hale getirebiliyor. Sistem, insana suç işletebiliyor.

Ülkemizdeki suç olaylarının artışını göz önünde bulundurdu; profesyonel suçluların yok denecek kadar az olduğu şeklinde yorumladı.   Sistemin, insanları sıkıştırarak suçlu hale getirdiğini,  suçun eşiğine bıraktığını; belirli bir karar vermeleri gerektiğini belirtti. Özellikle de bunu sistemin getirisi olduğunu bilerek bir çözüme kavuşmasını gerektiğini bu sözler ile aktardı:

Müfit Can Saçıntı:Suçun eşiğine gelen insanlar, bir ahlaki karar vermek zorunda kalıyorlar. Sistem ne kadar bu aşamaya itse de bu durumdan kurtulabilmenin yolları var;  Krizlerden, hayatın zorluklarından, kapitalist sistemin zorunlu bıraktığı sonuçlardan dayanışma yoluyla, sevmek ve sevilmekle onları aşabiliriz.

 Müfit Can Saçıntı, bu ciddi konuları güldürmeye çalışarak yumuşatmaya çalıştıklarını ifade etti.  Filmde,  aksiyonun da var olduğunu sözlerine ekledi.

‘’İYİ BİR OYUNCUNUN  YANINDA İYİ İNSANLAR İLE ÇALIŞMAK İSTERİM’’

 Babamın Ceketi filminin kadrosunda birçok ünlü isim yer alıyor. Müfit  Can Saçıntı, oyuncu seçimlerindeki kriterlerini bu sözler ile tanımladı:

Müfit Can Saçıntı: Herkes, iyi oyuncular  ile çalışmak ister. Ben; bunun yanı sıra iyi insan olan oyuncular ile çalışmak istiyorum. Bunu da başardığımı düşünüyorum. Kadromuz, hem iyi oyunculardan hem de iyi insanlardan oluşuyor. Sayelerinde, kaliteli bir iş çıkardık.

Ünlü yönetmen, kamera arkası ekibinin de profesyonel olduğunu anlattı. Bütün ekibe teşekkürlerini iletti.

Hilal Solmaz 

Google+ WhatsApp