1984 BÜYÜK GÖZALTI, İZMİR'DE

1984 BÜYÜK GÖZALTI, İZMİR'DE

Rutkay Aziz’in yönettiği ve başrolünü Taner Barlas ile paylaştığı “1984 (Büyük Gözaltı)” 10 Ocak'ta İzmirli tiyatroseverlerin karşısına çıkıyor

AYSA Prodüksion Tiyatrosunun 14 Aralık'ta prömiyerini gerçekleştirdiği ve izleyenlerin beğenisini kazanan yeni oyunu "1984 Büyük Gözaltı", önümüzdeki hafta İzmirli tiyatroseverlerin karşısına çıkıyor.

1949 yılında yayınlanan George Orwell'in Distopya türündeki kült romanı 1984, ''Büyük Birader'', ''Düşünce Polisi'', ''101 Numaralı Oda'', 2+2=5'' gibi çeşitli terminolojileri ve kavramları günümüz lugatine dahil etmiştir.

Psikanalist ve sosyolog Erich Fromm “1984”ü, “Bir ruh halinin dile getirilmesinin yanında bir uyarı niteliğindedir. Dile getirilen ruh hali, insanlığın geleceğine ilişkin handiyse bir umarsızlık, uyarı ise tarihin akışı değişmediği sürece dünyanın dört bir yanındaki insanların en insani niteliklerini yitirecekleri, ruhsuz otamatlara dönüşecekleri, üstelik bunun farkına bile varamayacaklarıdır.” şeklinde anlatır. Fromm’a göre, hâlâ umudu olan ve toplumu uyarmak, uyandırmak isteyen George Orwell’in kült romanı, “bu umudun ancak, bugün tüm insanların karşı karşıya oldukları tehlikenin, bireyselliği, aşkı, eleştirel düşünceyi tümden yitireceği gibi bunun ayırdına bile varamayacak bir otomatlar toplumu olup çıkma tehlikesinin farkına vararak kavranabileceğini öğretir.” Orwell’in distopyasını ve buna rağmen sahip olduğu umudu tiyatro izleyicisiyle buluşturan oyun, romanda sergilenen ve adeta bir “büyük gözaltı” olan toplum düzenini sahneye taşıyor.

Romanîn dünyası üç ayrı rejimle yönetilmektedir: Okyanusya, Avrasya ve Doğu Asya... Okyanusya, düşünmeden itaat eden ve Büyük Birader adında birine bağlılıkları olan halkın yaşadığı devlettir. Toplumdaki tüm insanların hareketleri, düşünceleri ve davranışları izlenmektedir.

Bir yeraltı örgütü olan muhalif özellikteki kardeşlik ve bu örgütün lideri Goldstein, bu toplumun düşmanı olarak görülür. Romanın baş karakteri Winston'ın çeşitli olaylara dahil olmasıyla roman, okuyucuların akıllarında birtakım soru işareti bırakacaktır: Büyük Birader ve Goldstein gerçekten yaşıyorlar mıdır?

Yapım: AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu
Yazan: George Orwell
Uyarlayanlar: Robert Owens, Wilton E. Hall, William A.Miles
Çeviri: Artun Özsemerciyan, Celal Üster
Kurgu: Taner Barlas
Yönetmen: Rutkay Aziz
Dekor ve Kostüm Tasarım: Metin Deniz
Müzik: Cahit Berkay
Reji Asistanı: Andaç Sayın
Işık Tasarım: Mahmut Özdemir

Oyuncular: Rutkay Aziz, Taner Barlas, Ekin Aksu, Özcan Alpar, Levent Yılmaz, Aytaç Öztuna, Hüseyin Uçurtma, Hüseyin Demir
Projeksiyon Oyuncuları: Ali Gül, Gülşah Kıray Barlas, Ezgi Erdilek, Aykut İşpir, Bekir Akbaş, Özgür Can Akbaş
Oyun süresi: 2 Perde,

10.01.2019 Perşembe saat 20:00 Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu - İzmir
11.01.2019 Cuma saat 20:00 Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi - İzmir
12.01.2019 Cumartesi saat 20:00 Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi - İzmir
15.01.2019 Salı saat 20:30 Kadıköy Halk Eğitim Merkezi - İstanbul
18.01.2019 Cuma saat 20:30 Artısahne - İstanbul

Google+ WhatsApp