DÜNYANIN DEPRESİF RUH HALİ FİLMLERE DE YANSIYOR!

DÜNYANIN DEPRESİF RUH HALİ FİLMLERE DE YANSIYOR!

Ekim ayının merakla beklenen etkinlerinden biri Filmekimi… Bu yıl 17.si düzenlenen festival, ödül almış filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor

Cannes Film Festivali’nde şiddet sahneleriyle festivalin en tartışmalı, Lars von Trier’in son filmi ‘The House That Jack Built’, Venedik’de  jüri büyük ödülü alan ‘’Sarayın Gözdesi’’ gibi Cannes başta olmak üzere Venedik, Locarno ve San Sebastian gibi dünyanın takip ettiği festivallerde yer alan yapımlar, Filmekimi’nde ilk Türkiye gösterimini yapıyor.

 İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, İstanbul ile birlikte Ankara ve İzmir’de sinemaseverlerle buluşacak 17. Filmekimi’nin biletleri satışa çıktığı an tükendi.  12-16 Ekim’de Ankara’da, 19-23 Ekim’de ise İzmir’de sinemaseverlerle buluşacak . İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan ile bir araya geldik  ‘’Filmekimi’’ hakkında bilgi aldık.

Uluslar arası dallarda ödül alan bir çok film festivalde yer alıyor. Bu yıl ki seçkiyi nasıl hazırladınız?

Bu sene de uluslararası dalda ödül almış filmlere yer verdik. Öncelikle Cannes film festivali ile başladık seçkiye.  Cannes’da ödül alan bütün filmler festivalimizde var.  Godard filmleri gibi bol  ödüllü filmlerin yanı sıra eleştirmenler tarafından beğenilmiş filmlere de yer verdik.  Venedik’i de unutmadık. Venedik’de  jüri büyük ödülü alan filmlerden, hatta en iyilerinden diyebileceğimiz ‘’Sarayın Gözdesi’’ var.

Sinema severlerin merakla belediği filmler

Film Ekimi’nin programına; son anda, Altın Aslan’ı dahil ettik. Locarno ve San Sebastian’dan seçilmiş filmler,  mini dizi esaslı ‘’Küçük Serseriler": "Uzaylılara Karşı’’ 4 bölümlük projenin de 2’şer bölüm olarak gösterilecek.  Ethan Hawke’in yönettiği Blaze  filminin; daha önceki festivallerden beri peşindeydik. Çok etkileyici bir film.  Bu filmlerle birlikte uluslararası festivallerden toplanmış 49 film seçkide yer alıyor.  Hatta Bir Yıldız Doğuyor adlı filmi vizyona gireceği için yalnızca bir gösterim yapacağız.

‘’SANAT FİLMİ DE GİŞE FİLMİ DE FESTİVALLERDE GÖSTERİLDİ’’

Sanat filmi ve gişe filmi olarak ikiye ayrılan filmler,  ‘’Filmekimi’’ seçkileri arasında yer alıyor. Programı hazırlarken nasıl bir strateji belirlediniz?

Gişe filmi denilenerek kategorize edilen filmler de festivallerde gösterildi.  Jean Luc Godard  filmleri ile Bir Yıldız Doğuyor filmi arasında  farklar var. Buna rağmen; Cannes’den beri merak ve heyecan ile beklenen filmlerimiz var. Hangi filmlerin görülmek istenildiğine dair araştırmalar yaparak programı oluşturuyoruz.  Beğenilen filmleri,sosyal medyanın etkisiyle seçkiye dahil ediyoruz.  

Lars von Trier’in son filmi ‘The House That Jack Built’, hemen hemen her Trier filmi gibi konusu ve gösterdiği şiddetle Cannes Film Festivalin gündemine oturmuştu. Sizce ülkemizde nasıl bir etki bırakacak?

Çok olaylı filmlerimiz de var. Örnek olarak; Lars von Trier’in yaptığı son film, Cannes’de seyirciyi ikiye böldü. Adeta kıyametler koptu; seyircilerden bazıları ayağa kalktı, salondan çıkanlar oldu.  Ben ne kadar beğensem de beğenmeyeni de çok var. Şiddet içerikli bir film. Ek olarak  Gaspar Noe’nin son filmi "Climax" de tatlı tatlı yükselen, tansiyonu rahatsız eden filmlerden biri. Bu filmler ne kadar rahatsız etse de biletleri en erken biten filmlerden. Çok bahsedildiğinden dolayı  merak edenler oldukça fazla oldu.

 Bu tür filmleri ikiye ayrılıyor. Seyirci bu tür provakatör filmleri  ya beğeniyor ya da nefret ediyor. 

‘’FİLMDE GÜVENİN VE KALİTENİN ADRESİ: FİLMEKİMİ’’

Filmekimi’nin bu yılkı sloganına değinmek istiyorum.  ‘’Filmde güvenin ve kalitenin adresi: Filmekimi?’’ oldukça ilginç reklam sloganı gibi…

Filmekimi etkinliği; yıllardan beri devam eden, oturmuş bir etklinliktir. Herkes Ekimi bekliyor.  Rahat etmek ve kendimizle alay etmek için bu reklam kampanyasını yapmaya karar verdik. Bunları da reklam filmi ile birleştirdik. Bu sloganı ‘’ bütün bunlara rağmen geliyorsanız, gerçek bir sinema seversiniz’’ başlık cümlesi ile sunduk.

Biletler tükendi

Her sene seyircinin yoğun ilgisiyle karşılaşan Film ekimi, bu sene de iyi derecede rağbet göstermektedir.  Ön satışta biletlerin daha fazla olduğu belirtildi. Bunun yanı sıra, gişe önünde de bilet satışlarına devam edilmekte. Acayip rağbet gören filmlere ek seanslar koyduk. Altın Palmiye ödülü alan ‘’Arakçılar’’, "The house that jack built", Climax’i; Cannes’de ödül alan Altın Kameralı Kız’ı, Asghar Farhadi’nin ödül alan son filminin izlenim sürelerini ek seanslar ile arttırdık. Elimizden geldiğince ek seanslar koymaya çalışıyoruz. Bahsedilen bu filmler önümüzdeki aylarda da vizyondaki yerini alacak.

BÜYÜK ŞEHİRDE FİLMLERİ ,VİZYONDA YAKALAMAK  ZOR’’

Festivallerde yoğun ilgi gören filmler vizyona girdiğinde yeteri kadar ilgi görmüyor. Siz bunun nedeni neye bağlıyorsunuz?

İstanbul, çok büyük bir şehir. Herkesin bir iş hayatı var. Filmin nerede ve ne zaman çıktığı yakalanamıyor.  Bazen vizyondan erken kalkabiliyor; sinemalarda bulunmuyor veya geç ya da erken duruyor. Festival ruhunun varlığını kabul edelim. Büyük şehirde filmleri yakalamak zor oluyor.   Festivallerde bu filmler 1 haftalık süreçler  içerisinde bir araya toplanıyor ve hangi filmlerin izlenmesi gerekeceği listesi, kolaylıkla yapılabiliyor.

Bağımsız sinemaların, festivallerden sonra da vizyonda yoğun ilgi ile izlenmesini, sinema salonlarının dolması çok önemli.

’DEPRESİF FİLMLER, BU YILLARDA ÖN PLANDA’’

İsmini önemli filmler ile duyurmuş yönetmenlerin filmi, Film Ekimi’nde yer alıyor. Bu yıl  film yönetmenlerinin ortak bir teması var mı?

Aslında özel bir şey yok  fakat  şu anki genel durumlar ile özdeşleşiyor. Komedi filmleri yavaşça azalıyor. Depresif filmler, bu yıllarda daha ön planda.

Bu sene sadece 1 ya da 2 komedi filmi var. Filmlerin çoğu dram tadında .Dramın yanı sıra şiddet içerikli filmlerin de ön planda olduğunu belirtmem gerekiyor. Bunun nedeni; dünyanın haline denk düşmektedir ve  hiçbir şey güllük gülistanlık değil. Filmlerde öne çıkan insanların ruh haliyle paralellik gösteriyor.

Afişte eğlenceye kaçmamızın nedenlerinde biride bu. Dünyanın kötüye gidiyor. Yapılacak çok şey var ancak yapılmıyor.  

‘’İSTANBULDAN SONRA DA SEYİRCİ İLE BULUŞACAĞIZ’’

Filmekimi, İstanbul’da seyircisiyle buluşmaya devam ediyor. İstanbuldan sonra da 11 Ekim-16 Ekim arasında Ankara’da, 18-23 Ekim İzmir’de  olacak.

Hilal Solmaz

Google+ WhatsApp