ÜNLÜ BESTEKAR ENNIO MORRICONE YAŞAMA VEDA ETTİ

ÜNLÜ BESTEKAR ENNIO MORRICONE YAŞAMA VEDA ETTİ

"İyi, Kötü, Çirkin", "Bir Zamanlar Amerika" gibi unutulmaz filmlerin müziklerini yapan Ennio Morricone, hayatını kaybetti

‘İyi, Kötü Çirkin’in son sahnede düello yapmak için bir araya gelir. Ennio Morricone’nin müziği Sergio Leone’nin çekim tekniğiyle buluşunca, kelimeler yerini müziğe bırakır.

‘Üçlü’ adıyla anılan ve üç adam arasındaki karşılaşmayı içeren sahne sinema tarihinin en iyi kurgularından biri olarak görülüyor. Filmin bu kadar yıl boyunca önemini korumasının nedeni de zaten hikayede anlatılanlar değil, olayların gözler önüne serilme şeklidir.

Görüntü kadar müzik de önemlidir burada. Ennio Morricone tarafından bestelenen film müziği çok akılda kalıcı ve dikkat çekicidir. Hakkında kitap da yazılan bu müzik sinema dünyasının en tanınmışları arasında yer alır.

Fakat filmde doruk sahnesi, Clint Eastwood, Lee Van Cleef ve Eli Wallach tarafından oynanan üçlü sahnesidir. Bu sahne İç Savaş’ta ölenlerin gömülü olduğu mezarlığın hemen yanındaki alanda geçer.

Üçlünün art arda alanda dizilişi, bu sırada görüntüde kesinti olmaması, yüzlerine ve silahlarına yönelen yakın çekimler, arka planda mezarlık görüntüleri, müziğin yarattığı heyecana uyumlu şekilde her biri üzerindeki görüntü süresinin kısalması gibi teknikler kullanılmıştır.

1964’te ilkokuldan sınıf arkadaşı “Spaghetti Western” akımını yaratan Sergio Leone kendisine “Bir Avuç Dolar”  eseri için film müziği ısmarladı. O dönemde   yönetmen Sergio Leone’nın takma adı da Bob Rebertson’ du. Clint Eastwood’un başrolünü oynadığı filmde müzik ön plana çıktı. Ardından devamı “Birkaç Dolar İçin” besteciyi dünya çapında tanıtırken trilojinin son yapıtı “İyi, Kötü, Çirkin” ile Ennio Morriecone fenomen oldu. Albümleri milyonlar sattı.

Quentin Tarantino’nun “The Hateful Eight” filmi ile 87 yaşında Oscar ödülünü alan İtalyan besteci ve orkestra şefi Morricone, Hoş Morricone  ile de 2007 yılında “Özel Meslek Oscarı”nın sahibi olmuştu.

500’den fazla film ve diziye müzikleriyle hayat veren Ennio Morricone,  Roma’da tedavi gördüğü bir klinikte yaşamını yitirdi.

Google+ WhatsApp