DUMLUPINAR FACİASI BEYAZPERDE'DE

DUMLUPINAR FACİASI BEYAZPERDE'DE

Çanakkale Boğazı'nda 66 yıl önce şileple çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısının yürek burkan hikayesi filme çekiliyor. Hem de birbirinden bağımsız iki ayrı projeyle.

66 yıl önce gerçekleşen kaza sonrası yaşanılan facia defalarca beyazperde'ye aktarılmak istenir ancak mali sebeplerle projeler rafa kaldırılır. Nihayet denizcilerimizin yürek burkan hikayesi, birbirinden bağımsız iki ayrı proje tarafından filme çekileceği duyurulur.

İlk projenin yapımcılığını LA Türk Film Festivali Kurucusu ve SAN Medyanın sahibi Necmettin Sancak, senaryo yazımını ve proje tasarımını Seda Demirtaş, yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak'ın üstlendiği "Dumlupınar: Sonsuza Kadar" filminin ön hazırlık sürecine başlandı. 

Senaryo yazımı 2014'de başlayan ve 5 yıllık geniş çaplı çalışma sonucunda tasarlanan projenin, yapım ortağı ve dağıtımcısı TME ve SAN Medya Film, eserin ön hazırlık sürecini titizlikle sürdürüldüğü bildirilirken hazırlık aşamasının ardından çekimlere başlanacağı ve önümüzdeki yıl sinemaseverlerin beğenisine sunulacağı açıklandı.

Genelkurmay Başkanlığından 2015 yılında alınan onay ve destekle çekilecek film için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı döneme uygun ekipman desteği sağlayacağı bildirilen projenin Genel Koordinatörlüğünü Haydar Satıl ile Mesut Emre Yılmaz'ın, Genel Koordinatör Yardımcılığını Asu Sanem Kaya'nın, uygulayıcı yapımcılığını da Bilal Bağcı yürütecek.

Çekimlerin Antalya, Gölcük ve Çanakkale'de yapılacak film için görsel efektler ve teknik konularda yurt dışından uzman ekipler de projeye dahil olacağı ve Türk sinemasının en yüksek bütçeli filmlerinden biri olması öngörülen filmin oyuncu kadrosu ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

ikinci projeyi ise "Ayla" ve "Müslüm" filmlerinin yapımcısı Mustafa Uslu üstleniyor. Önümüzdeki yıl seyirciyle buluşacak Dumlupınar filmi için hazırlıkların 1 yıl önce başladığı, Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’in danışmanlığında devam eden çalışmaların titizlikle sürdürüldüğü açıklandı.

Ön hazırlığı hızla devam eden projenin güçlü oyuncu kadrosu da belli oldu. Yönetmenliğini Can Ulkay, senaryosunu Mert Dikmen, müziklerini Fahir Atakoğlu'nun yapacağı filmde, 87 metre derinlikte yaşam mücadelesi veren denizcilerimizi, Timuçin Esen, Ali Atay, Uğur Güneş, İsmail Hacıoğlu, Murat Yıldırım, Taner Ölmez, Ahmet Rıfat Şungar gibi başarılı oyuncular canlandırırken, denizcilerimizin sarsıcı hikayesinde Farah Zeynep Abdullah da yer alacak.

Dijital Sanatlar Yapımevi, senaryo yazımı için de “The Godfather”, “La La Land”, “My Week with Marilyn”, “The Great Gatsby”, “The Place Beyond the Pines” gibi filmlerde senaryo doktorluğu ve oyuncu koçluğu yapan Greta Seacat ile çalışıyor.

Dumlupınar Denizaltısı Faciası

TCG Dumlupınar Denizaltısı Akdeniz’de katıldığı NATO tatbikatı sonrası Gölcük Deniz Üssü’ne dönerken 4 Nisan 1953 tarihinde Çanakkale Boğazı'nın en dar yeri olan Nara Burnu önlerinde Naboland Şilebiyle çarpıştı. Baş tarafından büyük yara alan denizalti, yapılan tüm çaba ve kurtarma çalışmalarına rağmen 86 kişilik mürettebattan 81'i şehit oldu. Kurtarma çalışmaları tüm Türkiye'de an ve an radyo başında takip edildi. Kazadan denizaltı Komutanı Kıdemli Yüzbaşı Sabri Çelebioğlu, Üsteğmen Kemal Ünver, Üsteğmen Hasan Yumuk ile Seyir Astsubayları Hüseyin İnkaya ve Hüseyin Akış olmak üzere sadece beş kişi kurtarılabildi. Olayın son tanığı Seyir Astsubayı Hüseyin Akış geçtiğimiz yıl aramızdan ayrıldı.

Google+ WhatsApp