39. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NDE EN İYİ FİLM: AŞK BÜYÜ VS.

39. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NDE EN İYİ FİLM: AŞK BÜYÜ VS.

39. İstanbul Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

Dünyayı ve ülkemizi derinden sarsan pandeminin ağır yükünü çeken kültür sanat alanında ertelenen etkinlikler, kısmen de olsa yapılmaya çalışılıyor.

1 Temmuz “normalleşme” kararıyla ertelenen 39. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması bölümleri Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) açık hava sinemasında seyirciyle buluştu.

Ülkemizde sinemaseverler ve sinemacıların merakla beklediği festival, görmeye alışık olduğumuz uzun kuyruklar ve dolu salonlar yerine seyirci kapasitesi kısıtlı pandemi tedbirleri altında  yapıldı. Toplamda 11 uzun, 12 kısa metraj filmin yarıştığı festivalin ödül töreniyle sona erdi.

Yönetmen ve senarist Mahmut Fazıl Coşkun başkanlığında toplanan jüri üyeleri Sevil Demirci, Berk Hakman, Deniz Eyüboğlu Aydın ile Hakan Bıçakçı, 9 dalda ödül için değerlendirme yaptı.

Ulusal Yarışma'da en iyi film ödülünü Ümit Ünal’ın yönettiği "Aşk, Büyü vs." kazandı. Sınıf çelişkisini iki kadın üzerinden anlatan ve toplumsal baskının yarattığı tahribatı ustalıkla işleyen Ünal, en iyi senaryo ödülünün de sahibi oldu.  Aşk Büyü vs filminde Reyhan ile Eren karakterlerine hayat veren Selen Uçer ve Ece Dizdar da en iyi kadın oyuncu ödülünü paylaştı.

Festivalin merak edilen filmleri arasında yer alan Ercan Kesal’ın yönettiği ‘Nasipse Adayayız’ FIPRESCI Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülü'nü aldı. Filmde, Ercan Kesal’ın 2000’li yılların başında Beyoğlu için belediye başkan aday adaylığı sürecini anlattığı aynı adlı kitabından yola çıkarak uyarlanan film, Doktor Kemal Güner’in bir günlük kampanya çalışmasına odaklanıyor. Siyasi hiciv niteliğindeki film, göndermeleriyle politikanın çok yüzlülüğünü el alıyor.

Festivalde ayrıca 2013'te hayatını kaybeden yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen "Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü"nü "Bina" filminin yönetmeni Orçun Behram kazandı.

"En İyi Erkek Oyuncu Ödülü" "Körleşme" filmindeki rolüyle Fatih Al'a verildi.En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü"nün, Ali Aga "Nasipse Adayız" filmiyle "En İyi Kurgu Ödülü"nün, Can Demirci ise "Bina" filmiyle "En İyi Özgün Müzik Ödülü"nün sahibi oldu.

Festivalde ilk filmler bölümünde; Orçun Behram Plaza Bina,  Anıl Gelberi’in Plaza, Hacı Orman’ın Körleşme, Erkan Yazıcı’nın Uzak Ülke, Özkan Yılmaz Soluk filmleri yarıştı. Filmlerdeki karakter yaratımı, atmosfer ve anlatım dili beklentiyi karşılamadı.

Festivalin sürprizleri kısalar

Festivalin sürprizi ise Ulusal Kısa Film Yarışması'nda  "En İyi Kısa Film Ödülü"nü Arda Çiltepe'nin "Siyah Güneş" adlı filmi kazanırken, "Mansiyon Ödülü"ne Ergin Erden'in "Ahtapot" filmi layık görüldü.

Fehmi Öztürk’ün Free Fun, Engin Erden’in  Ahtapot, Zeynep Dilan Süren’in Büyük İstanbul Depresyonu’nu ve Şeyhmus Altun Görmediğimiz Tüm Işıklar, festival katılımcılarının yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Festivalin kapanışında "İyi ki Yapmışım"

Festivalin belgesel sinemayı ve sinemacıları desteklemek amacıyla başlattığı, bu yıl 11 filmin yer alacağı Ulusal Belgesel Yarışması 9-20 Ekim'de gerçekleştirilecek.

"İyi ki Yapmışım" belgeselinin dünya prömiyeri gerçekleştirildi

Selçuk Metin'in yönettiği, kendi anlatımı ve yakınlarının tanıklıklarıyla Metin Akpınar'ın yaşamını konu edinen "İyi ki Yapmışım" belgeselinin dünya prömiyeri, Akpınar’ın da katılımıyla ödül töreninin ardından yapıldı.

Gösterime Metin Akpınar’ın yanı sıra yönetmen Selçuk Metin, filmin senaryosunu kaleme alan Zeynep Miraç, görüntü yönetmeni Uğur İçbak, filmin müziklerini besteleyen Murat Evgin de katıldı.

"İyi ki Yapmışım", ekim ayındaki festival programında "Ulusal Belgesel Yarışması" bölümünde yarışma dışı yer alarak izleyicilerle buluşacak.

ÜMİT GÜÇLÜ 

 

 

 

 

 

 

Google+ WhatsApp