'NUTUK' İBB TARAFINDAN YENİDEN BASILDI

'NUTUK' İBB TARAFINDAN YENİDEN BASILDI

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümsüz eseri Nutuk, sade bir dil ve zengin görsellerle yeniden okurlarıyla buluşuyor. İBB tarafından çıkarılan “Hatıratlarla Nutuk” kitabının tanıtımı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Kültür A.Ş., “Hatıratlarla Karşılaştırmalı Nutuk” kitabını hazırladı. Nutuk’un 1927 Osmanlıca baskısı, 1934 ve 1938 yeni Türk harfleri baskısı temel alınarak hazırlanan kitap için, bugüne kadar yapılan belli başlı Nutuk çevirileri gözden geçirildi. Daha önceki çevrilerde göze çarpan eksikler giderildi, yanlışlar düzeltildi. Osmanlıca metin, büyük bir dikkatle günümüz Türkçesine aktarıldı. Böylece arı, duru Nutuk metni ortaya çıktı.

“Hatıratlarla Karşılaştırmalı Nutuk”ta, Türkiye'de belgesel filmlerin tanınan ismi Cengiz Özkarabekir, proje direktörü olarak görev aldı. Kitap, Sinan Meydan'ın da içinde bulunduğu 12 kişilik danışman kadrosuyla yaklaşık bir yılda hazırlandı.

“YENİ NUTUK”U SİNAN MEYDAN ANLATTI

“Hatıratlarla Karşılaştırmalı Nutuk” kitabının tanıtım toplantısı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla, Kadıköy İskelesi üzerindeki İstanbul Kitapçısı’nda gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısında İmamoğlu’na, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Serdal Taşkın eşlik etti. Toplantıda ilk konuşmayı yapan proje danışmanı, tarihçi Sinan Meydan, özel seri kitapla ilgili tarihi ve teknik bilgiler paylaştı.

İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkan Ekrem İmamoğlu ise “Bu ülke, bir anda var olmadı” dedi. İmamoğlu, “Benim İstiklal Savaşı gazisi olan büyük dedem savaştan dönmeseydi, benim ailem olmayacaktı. Çünkü tek kalan oydu 4 kardeşten. Onun sayesinde bizim ailemiz var oldu, Karadeniz’in bir köyünde. Şimdi de ben, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’yım. Ata’mızın bize emanet ettiği biçimde, ben kendimi bu şehre, bu millete adamayacağım da neye adayacağım Allah aşkına” diye konuştu. 

“9 YILIN BİLANÇOSUNU ORTAYA KOYMASI MUAZZAM BİR ŞEY”

“Nutuk, çok kıymetli bir eser. Nutuk’u okurken ya da içini analiz etmeye, anlamaya çalışırken aslında ben, kendi geçmişimi yaşıyorum. Dedemi, büyük dedemi, ninemi; onların anlattıklarını yaşıyorum. Bu ülkenin varoluş mücadelesini anlatıyor. Ben, Nutuk’ta hiç yargısız infaz görmüyorum. Nutuk, tamamen olanları anlatıyor. Topluma hesap verebilirliğin neredeyse 100 yıl önceye yakın, bir lider tarafından, hem de o dönemde ortalık diktatörle doluyken, bir liderin böylesi bir cümle kurması, ‘Halkıma hesap veriyorum’ demesi, şeffaflığı ortaya koyması, 9 yılın bilançosunu ortaya koyması muazzam bir şey.”

“ATATÜRK’ÜN FİKİRLERİNİN YENİLENME KABİLİYETİ VAR”

Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Türkiye Cumhuriyeti’ni bir eser olarak bıraktıklarını belirten İmamoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti’nin bize emanet edildiği dönem itibariyle, başka bir mücadelenin de işaretini verdiler aslında. Yüzyıllar geçse de bence Atatürk’ün fikirlerinin yenilenme kabiliyeti var. Her fikrinin aslında inovatif bir tarafı var. Ortaya koyduğu her vecizin ya da mücadele tipinin, bir önerinin inovatif bir tarafı var. Bize, böyle bir yol çizmiş; içine aklı ve bilimi koymuş. Güncel vakalar, güncel gelişmeler üzerinden bir mücadele biçimiyle ilgili yol göstermiş. Örneğin, bugün dünyanın gündemi ne? Dünyanın gündemi, elbette sağlıkla ilgili bir mücadele; ama dünyanın gündeminde bilim var. Bilim olmadan, olmaz. Başka ne var? Yüksek teknoloji ile ilgili gelişmeler var. Bilgi çağındayız. İşte inovatif tarafı dediğim o. Artık mücadelenin kalemle, tarımla, ekonomiyle, sanayiyle işaret ettiği, o günün aslında bugüne dair inovatif tarafı bu. Her ne kadar başka gündemler hayatımızda var olsa da benim için gerçek olan gündem bu” diye konuştu.

 

DA NEYE ADAYACAĞIM ALLAH AŞKINA”

“Bu ülke, bir anda var olmadı” diyen İmamoğlu, “Bu ülke, büyük bir çöküntünün, büyük bir sıkıntının içinden ortaya çıktı. Şu anda Kadıköy İskelesi’ndeyiz. Bu suların hemen birkaç yüz metre ilerisinde Ata’mızın, islimbotun içerisinde, ‘Geldikleri gibi giderler’ mesajını vermesiyle başlayan bir mücadele söz konusu. Kadim İstanbul, muazzam İstanbul; gurur duyuyoruz. Böyle bir emanetin bizlere emanet edilmesi bizim için gurur verici. Fatih Sultan Mehmet, onun için bir çağı kapatıp, açan padişah, diye anılıyor. Unutmayalım ki, 5 yıl işgal altındaydı, burası. 5 yıllık işgal, bu şehrin belki de tümüyle elimizden gitmesine imkan tanıyabilecek ortamların habercisiydi. Ama bunu tersine çeviren bir toplum, bir ulus ve bunun önderi Mustafa Kemal Atatürk vardı, buna mani oldular. Bütün bu değerlerin, bütün bu farkındalıkların; her evin, her yuvanın yok olma riskiyle karşı karşıya olduğu bir toplumdur Türkiye Cumhuriyeti. Benim İstiklal Savaşı gazisi olan büyük dedem, savaştan dönmeseydi, benim ailem olmayacaktı. Çünkü, tek kalan oydu, 4 kardeşten. Onun sayesinde bizim ailemiz var oldu, Karadeniz’in bir köyünde. Şimdi de ben, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’yım. Ata’mızın bizi emanet ettiği biçimde, ben kendimi bu şehre, bu millete adamayacağım da neye adayacağım Allah aşkına” ifadelerini kullandı.

ATATÜRK NUTUK’U NEDEN YAZDI?

Atatürk, CHP İkinci Büyük Kurultayı’nda Nutuk’u okumaya başlamadan önce parti başkanı olarak bir açış konuşması yaptı. Cumhuriyetçi ve halkçı yönetimin ülkeye yeni mutluluklar ve onurlar kazandıracağını belirttikten sonra kendi ifadesiyle “Ulusa, 9 yıllık dönemin hesabını vermek için” yazdı. Atatürk Nutuk’u, Türk gençliğini bilgilendirmek, bilinçlendirmek, tarihten dersler çıkarıp yol göstermek amacıyla ve uyarmak için yazdı. Bu nedenle de Nutuk’u özellikle “Gençliğe Hitabe” ile bitirdi. Atatürk Nutuk’u, Türk Devrim Tarihi yazımında tarihçilere kolaylık sağlamak için yazdı. Bu nedenledir ki, yine kendi ifadesiyle “Amacım, devrimimizin incelenmesinde tarihe kolaylık sağlamaktır” demişti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1927'de yazdığı Nutuk, görsel açıdan zenginleştirilerek yeniden kitap halinde sunuluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketi Kültür A.Ş tarafından basılan kitapta, sade bir dil ve zengin görseller kullanıldı.

Belgesel bir film gibi Milli Mücadele dönemini anlatan kitap, Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte o döneme tanıklık eden asker, bürokrat, siyasetçi, yazar, gazeteci gibi birçok meslek grubundan kişinin hatıratlarını da bünyesinde bulunduruyor.

BİR YILDA HAZIRLANDI

“Hatıratlarla Karşılaştırmalı Nutuk”ta, Türkiye'de belgesel filmlerin tanınan ismi Cengiz Özkarabekir, proje direktörü olarak görev aldı. Kitap, Sinan Meydan'ın da içinde bulunduğu 12 kişilik danışman kadrosuyla yaklaşık bir yılda hazırlandı.

Kitapta Atatürk'ün anlatımı, bölümler halinde ve hatıratlarla desteklenerek veriliyor. Nutuk'un sadeleştirilmiş metinleri beyaz, hemen karşısındaki hatıratlar bölümü ise gri renkle ayrılıyor. Her iki tarafta yer alan pembe renkli kısa çerçeve yazılar, portreleri ele alan “Kimdir?” ve önemli olayları kısaca ele alan “Nedir?” başlıklarında okuyucuya sunuluyor.

Hatıratlarla Nutuk kitabının tanıtımı, 23 Temmuz günü  İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından İstanbul Kitapçısı Kadıköy Şubesi'nde yapılacak.

Google+ WhatsApp