FARAH NABULSİ’DEN THE TEACHER” FİLMİ ÜZERİNE MASTERCLASS

FARAH NABULSİ’DEN THE TEACHER” FİLMİ ÜZERİNE MASTERCLASS

Bu yıl 11. kez düzenlenen Boğaziçi Film Festivali’nde “The Teacher” filminin Filistin asıllı İngiliz yönetmeni Farah Nabulsi filmi üzerine masterclass gerçekleştirdi.

 Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 11. Boğaziçi Film Festivali’nde 10 Aralık Pazar günü Atlas 1948 Sineması’nda Farah Nabulsi filmi üzerine masterclass verdi. Prömiyerini 48. Toronto Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleştiren “The Teacher” filmi hakkında detayları veren Nabulsi, masterclass’ta filmin serüvenini detaylıca anlattı. Yönetmen Farah Nabulsi, etkinlikte kendi deneyimlerini aktarmasının yanı sıra seyircilerin sorularını yanıtladı. Etkinliğin moderatörlüğünü ise Boğaziçi Film Festivali Artistik Direktörü Samed Karagöz yaptı.

 Farah Nabulsi, filmlerinin yaratım aşamasında; mesele sadece film yapmak değil filmin konusunun da anlamlı olması gerektiğini belirtti. Nabulsi, “Film üretmek uzun ve zor bir yolculuk. Anlattığınız hikâyeye inanmanız gerekiyor” diye konuştu.

 Farah Nabulsi, “Filistin’de gözlerimle gördüğüm şeylerden sonra yazmaya başladım. Filistin’de olanların tüm dünyaya ulaşabilmesi sadece sanat ile mümkün olabilirdi. Ben de filmlerimde bunun için uğraşıyorum” diyerek sözlerine devam etti.

 “Eğer Planlama Yapmazsanız, Başarısızlığınızı Planlarsınız”

Nabulsi, “Film üretirken ve senaryo yazarken en önemli şey planlama yapmaktır. Bazı durumlar planın dışında gerçekleşebilir ama hazırlıklı olursanız her şeyin üstesinden gelebilirsiniz. Hazırlık yapmak ve planlı olmak verebileceğim en önemli tavsiye” şeklinde konuştu. Senaryo analizi ve alt metinleri her sahne öncesi kendisinin hatırlattığını söyleyen Nabulsi; “Etrafınızdakileri cezalandırmayın, baskı altında tutmayın ve konforsuz alanınıza yönelin bu büyümenize sebep olacaktır” dedi.

 “Sıfatlar Değil Fiiller Önemlidir”

Nabulsi “Aktörler için sıfatlar değil filler önemlidir. Çekim esnasında aktörler arasında etki ortaya çıkıyorsa izleyicide de aynı etki ortaya çıkacaktır. Oyunculara karakteri hakkında düşüncelerini sormak bu açıdan önemlidir. Senaryo analizi ve alt metin her şey için anahtardır” ifadelerini kullandı.

 “Kendi Yolumu İnşa Etmeye Devam Edeceğim”

Filistin hakkında film yapmaya devam edeceğini söyleyen Nabulsi, “Filmlerim insanlar tarafından desteklenmeyebilir ama ben kendi yolumu inşa etmekten geri adım atmayacağım. Korkuyorum, ama yaptığım ve inandığım şeyi en doğru şekilde yapmaya devam edeceğim” ifadelerine yer verdi.

 Farah Nabulsi, “The Teacher filmi bana çok yakın. Benim filmim özgürlük savaşçısı İbrahim Al Nabulsi ve onun gibi insanlar için” diyerek masterclass'ı sonlandırdı.

 

Google+ WhatsApp